Els judici a l'Audiència de Girona celebrat l'11 de gener de 2011 (ACN/Marina López)

El cobrador del frac que assaltava cases a Bescanó, condemnat a 21 anys de presó

El Suprem confirma la pena en rebutjar que fos només un taxista i assegura que va idear, recollir la informació, formar la banda i participar en els robatoris violents a diverses cases l'estiu de 2017

Actualitzat

El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de 21 anys de presó a un cobrador del frac que formava part d'un grup criminal que va protagonitzar una onada de robatoris amb violència en diverses cases a la zona de Bescanó, al Gironès, durant el 2017.

Els magistrats han desestimat l'argument de l'acusat, que va recórrer contra la sentència de l'Audiència de Girona i ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, al·legant que només havia actuat com a "taxista".

El tribunal considera que va idear i participar "directament" en els robatoris. La resolució diu que va ser qui va rebre la informació i la va transmetre a la banda i que a més de fer d'intermediari va participar almenys en un dels robatoris al costat dels altres assaltants. En un dels casos, diu l'escrit, el condemnat va utilitzar el cotxe de la feina pintat amb el rètol "El Cobrador del Frac".

La banda, que va cometre els delictes durant l'estiu del 2017, entrava amb força als habitatges i establiments, i intimidava els ocupants lligant-los i amenaçant-los, armats amb --segons enumera l'escrit-- "tornavisos", "ganivets" i "el que semblava una pistola".

El cobrador del frac recaptava la informació

El relat dels fets, que es remunta a abans de l'estiu de 2017, situa l'acusat en l'origen dels robatoris quan, per la seva feina en una empresa d'El Cobrador del Frac va mantenir contactes amb un matrimoni a qui havia de cobrar un deute pendent. Segons consta a la sentència, el matrimoni va facilitar a l'acusat informació de diversos domicilis i establiments que podia assaltar per aconseguir diners.

El 30 de juny del 2017, la parella va enviar al cobrador del frac un WhatsApp indicant nous llocs on cometre els assalts, i recomanava fer-ho de matinada per "agafar desprevinguts els seus habitants".

No consta que el matrimoni participés després en els robatoris, però sí que s'ha considerat provat que el cobrador del frac va formar el grup criminal "contactant, directament o indirectament, amb terceres persones que serien els qui portessin a terme els assalts a les cases", diu l'escrit judicial.

La banda, segons continua el relat, va planificar els robatoris a partir de la llista, amb la precaució de cometre'ls en dies separats "per no aixecar sospites". Van utilitzar diversos vehicles -- entre els quals un amb el logotip del cobrador del frac-- i duien roba per tapar-se la cara i guants, a més d'armar-se amb "instruments per poder exercir una intimidació adequada" a les víctimes.

Quatre robatoris

El primer assalt el van fer la matinada del 8 de juliol del 2017 en un restaurant d'Estanyol a Bescanó, on van lligar els propietaris que vivien al pis de la part superior de l'establiment. Quatre assaltants encaputxats els van intimidar "amb el que semblava una pistola" i es van endur "diversos collarets, arracades i polseres", així com uns 15.000 euros en metàl·lic. Després, van deixar la parella lligada al llit amb el cable d'un carregador de mòbil i els cordons d'unes sabates. Quan els assaltants se'n van anar, aquests es van deslligar i van avisar la Policia.

El segon robatori va passar el 29 de juliol, també de matinada, quan van assaltar la masia d'un empresari que van retenir amb la seva filla durant una hora. En aquest cas van ser cinc els assaltants que van remoure el domicili buscant joies i diners. Malgrat intimidar les víctimes, no van trobar la caixa forta que suposaven que tenien, i només van aconseguir uns 1.000 euros de botí.

Un mes després, el 28 d'agost, van repetir el pla en un tercer assalt en una casa en la qual dormien tres persones. Eren els propietaris, i el fill de 17 anys, d'un restaurant de Bescanó. Els lladres van acovardir la família amb diversos ganivets i amb el que semblava una pistola, obligant-los a obrir la caixa forta d'on es van endur 30.000 euros, diverses joies i un rellotge valorat en 1.391 euros.

El quart robatori es va perpetrar el 7 d'octubre del mateix any, a Can Bonic, una masia de Vilanna, a Bescanó. Els lladres hi van arribar amb dos vehicles, un, el d'El Cobrador del Frac. Van entrar forçant una porta de la casa i van amenaçar amb una pistola i tornavisos les dues persones que hi havia a la casa. Una d'elles va resultar ferida en un dit quan els deia que no tenien caixa forta. Els lladres van deixar les víctimes lligades i tancades al lavabo i els van punxar les rodes dels vehicles que tenien.

Sis condemnats

L'Audiència Provincial de Girona va condemnar sis acusats per l'assalt violent de diverses cases a Bescanó, entre els quals el cobrador del frac, la parella informadora i tres assaltants.

El Tribunal Suprem ha confirmat les penes per a tots ells: 41 anys de presó per al cap dels assaltants, 18 anys per als dos altres lladres pels delictes de robatori amb violència en casa habitada amb ús d'armes, detenció il·legal, violació de domicili amb violència i d'integració en grup criminal, i 21 anys pel cobrador del frac, ja que d'alguns d'aquests delictes en va quedar absolt. A més de la condemna de tres anys i 10 mesos per a la parella informadora.

ARXIVAT A:
PolicialTribunal Suprem TSJC
Anar al contingut