Les dones d'entre 16 i 25 són les que més van denunciar (Pixabay)
Les dones d'entre 16 i 25 són les que més van denunciar (Pixabay)

El 30% de les víctimes mortals per violència masclista havia presentat denúncia

A Catalunya, les denúncies prèvies baixen fins al 13% dels casos

Actualitzat

Dones amb una mitjana d'edat de 43 anys, majoritàriament amb fills, que vivien amb l'agressor, sobretot en municipis petits. Aquest seria el retrat de les víctimes de violència masclista entre els anys 2016 i 2018.

En aquests tres anys a Espanya, 151 dones van ser assassinades per les seves parelles o exparelles. És una xifra poc encoratjadora, malgrat ser un 11% inferior al trienni anterior. Però el que més amoïna és que el 30% del total de víctimes mortals havia presentat denuncia prèvia contra l'agressor.

A Catalunya van ser 23 les víctimes, de les quals 3, un 13%, havien denunciat abans el seu agressor.

Són dades d'un informe de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere que mostra la seva preocupació.

"El percentatge de dones assassinades que havien denunciat prèviament va augmentar en tres punts respecte a la mitjana dels últims deu anys."

Les dones que havien presentat denúncia tenien una mitjana d'edat de 38 anys i, per trams, les que més ho van fer són les més joves, que tenien entre 16 i 25 anys.

La meitat de les que van denunciar vivien amb l'agressor.

"Les víctimes de la violència masclista viuen paralitzades pel pànic, cosa que els impedeix denunciar per temor a represàlies."

Malgrat les xifres, l'Observatori insisteix que la denúncia és el pas previ que permet iniciar els tràmits per concloure amb la condemna de l'agressor.

Per això fa una crida a la societat perquè hi contribueixin, ja que només entre el 5 i el 7% de l'entorn de la víctima havia denunciat els maltractaments.
 

Interactiu sobre violència masclista a Catalunya
 

La mitjana d'edat de les víctimes de feminicidis es manté en 43 anys. La meitat tenien entre 26 i 45 anys.

A causa d'aquests assassinats 102 menors d'edat van quedar orfes. La majoria de les víctimes, el 75%, eren mares, cosa que, segons l'Observatori, indica que juntament amb la pobresa, la dependència i l'embaràs és un factor que fa més vulnerables les dones. Moltes vegades el fet de tenir fills, i per protegir-los, fa que tinguin més por de denunciar.
 

De l'informe es desprèn que més de la meitat de les dones vivia amb l'agressor i que el domicili conjunt va ser el lloc on es va cometre l'assassinat en més del 80% dels casos.

En el trienni estudiat, hi van haver feminicidis en totes les províncies però el 70% van passar en localitats de menys de 100.000 habitants.

"Les dones estan més desprotegides en l'àmbit rural."

L'Observatori recomana, per tant, augmentar els recursos de prevenció, assistència i protecció a les víctimes en aquestes zones.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut