Barcelona

Educació xifra en el 22% el seguiment de la vaga i els sindicats, en el 60%

Les escoles i instituts públics catalans han viscut la quarta jornada de vaga convocada pels sindicats de docents en els dos últims anys en contra de la política educativa de la Generalitat. El seguiment de la vaga s'ha situat en el 21,82%, segons el Departament d'Educació, amb dades de més del 67% de centres. Els sindicats, en canvi, diuen que un 80% de centres han tingut algun mestre en vaga, i que el seguiment de l'aturada és del 60%. Diferents mobilitzacions arreu del territori han escenificat el desacord amb la política educativa del govern. A Barcelona s'han manifestat uns 12.000 docents, segons la guàrdia urbana.

Actualitzat
El conseller d'Educació, Ernest Maragall, ha assegurat que la vaga ha estat injustificada i que per això "no ha quallat", i ha demanat als sindicats que escoltin el missatge dels professors, que volen "dialogar i negociar". "La via de confrontació està esgotada", ha afegit. Segons el Departament, la vaga s'ha desenvolupat amb normalitat, sense incidències i amb compliment dels serveis mínims.

Mobilitzacions a les quatre demarcacions

La protesta contra la política educativa de la Generalitat ha tret al carrer uns 12.000 docents a Barcelona, segons xifres de la Guàrdia Urbana, que han desfilat aquest migdia des de la plaça Universitat a la de Sant Jaume. Els sindicats de mestres han apujat la xifra de manifestants fins als 50.000.

Una gran pancarta amb el lema "Contra la política educativa del Departament" encapçalava la manifestació de la capital catalana, en la qual s'han vist cartells amb frases com "No a la retallada de plantilles", "Ja n'hi ha prou", "No al decret d'autonomia de centres" i "Disminució d'alumnes per aula".

A les comarques gironines, unes 300 persones, entre professors i alumnes, s'han concentrat davant dels Serveis Territorials d'Educació a Girona amb les consignes, "Maragall dimissió", o "Per un ensenyament digne i de qualitat". Segons els sindicats han fet vaga el 50% dels centres escolars, mentre que segons el Departament d'Educació el seguiment ha estat del 12,5%. A la ciutat de Girona pràcticament totes les escoles han fet classe amb normalitat i posteriorment, al migdia, els mestres han participat en la concentració.

Unes 200 persones s'han manifestat pel centre de Tarragona. També en aquesta demarcació el seguiment ha estat molt desigual. Els sindicats han fet una valoració positiva de l'aturada, malgrat un seguiment força baix, especialment a Secundària. A Tortosa, mestres i professors també s'han mobilitzat davant dels Serveis Territorials d'Educació.

Pel que fa a les comarques lleidatanes, els concentrats han estat uns 500. El seguiment de la vaga els sindicats l'han xifrat en el 41%, mentre que les autoritats parlen del 15,7%.


Retrets mutus


Els cinc sindicats més representatius del sector, USTEC-STEs, CCOO, ASPEPC, UGT i CGT han vist la primera vaga d'aquest curs com l'única sortida després de l'aprovació l'estiu passat d'una LEC que creuen que és lesiva per a l'escola pública i després de la retallada de recursos com a conseqüència de la crisi.

Entre altres qüestions, els representants dels docents estan totalment en contra del decret que donarà més autonomia a les direccions dels centres i que, diuen, amenaça de desmuntar l'escola pública tal com s'entén avui dia. A més, s'oposen a la reforma del calendari escolar, que preveu l'eliminació de la jornada intensiva al juny, i demanen que es facin contractes de mitja jornada i de jornada completa, en lloc de fer-ne per terços com ara.


Quarta convocatòria


El rebuig a la LEC ja va portar els sindicats a convocar una primera vaga de mestres el 14 de febrer del 2008, que va tenir una important repercussió a l'escola i que va fer sortir al carrer uns 50.000 docents i estudiants. La mobilització va aconseguir que el Departament d'Educació modifiqués alguns dels seus plantejaments inicials del projecte de llei que, malgrat això, va ser aprovat per l'executiu i portat al Parlament sense comptar amb el consens dels sindicats.

USTEC, amb ASPEPC i CGT, va convocar una segona vaga el 14 de novembre del 2008 que va tenir un seguiment molt menor, entre altres raons per la divisió sindical, ja que CCOO i UGT van optar per no cridar a la vaga. La tercera vaga de tot un dia es va convocar el 19 de març del 2009, ara fa just un any, i va tenir un seguiment bastant majoritari, encara que no va arribar als nivells de la primera mobilització. El juny del 2009, quatre sindicats van convocar una aturada parcial de tres hores que va tenir poca repercussió.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut