La companyia creu que la denúncia "intenta confondre la societat" amb una matèria primera "regulada, supervisada i certificada" (Jesús Hellín/Europa Press)

Ecologistes i consumidors denuncien Repsol per publicitat enganyosa dels biocombustibles

Ecologistes en Acció, Greenpeace i CECU consideren que la companyia vulnera diverses lleis de consumidors, publicitat i competència

Redacció/Agències

Ecologistes en Acció, Greenpeace i la Federació de Consumidors i Usuaris CECU han presentat una denúncia contra Repsol per "desinformació" sobre els seus biocombustibles.

Segons han informat aquest dimarts en un comunicat conjunt, la petrolera "amaga en la comunicació pública i en la publicitat la desforestació i altres impactes ambientals i socials" que generen per a la producció de l'oli de palma a Indonèsia, que és el que utilitzen per fabricar aquest combustible renovable.

Ho han denunciat davant la Direcció General de Consum i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, perquè consideren que la companyia incompleix les lleis de consumidors, de publicitat, de defensa de la competència i de competència deslleial i la legislació europea.

La demanda, segons precisen les tres organitzacions, és fruit de la conclusió a la qual han arribat després d'una investigació engegada entre els anys 2022 i 2023 sobre "l'impacte de l'activitat de l'empresa Repsol sobre la desforestació" al país asiàtic i "la seva contribució en l'augment de les emissions responsables del canvi climàtic".


Campanyes confuses

La denúncia concreta que la multinacional promociona els seus biocombustibles "com a sostenibles, ecocombustibles, neutres de carboni, amb baixa empremta de carboni o renovables, de manera general i equívoca, sense distingir entre els diferents productes".

Les tres organitzacions sostenen que "l'estratègica de màrqueting i publicitat indueix a la confusió", perquè està "plena d'informació parcial, vaguetats, ocultació d'informació rellevant o directament al·legacions enganyoses".

Les tres agrupacions demanen sancions per a la companyia i que se l'obligui a fer una rectificació pública.


"Intenten confondre la societat"

Repsol considera que aquest tipus de demandes "intenten confondre la societat" i recorda que "la matèria primera que s'utilitza està regulada per la normativa, supervisada i certificada".

En aquest sentit, apunten que s'està intentant "desprestigiar una solució que la Unió Europea considera vàlida i alternativa a l'electrificació per reduir de manera immediata i assequible" les emissions de CO2.

Les mateixes fonts subratllen que actualment es ven dièsel renovable 100% al públic general en una desena de països europeus com, entre d'altres, Finlàndia, Dinamarca, Lituània, Bèlgica i Itàlia, i que Alemanya "acaba d'aprovar la venda d'aquest combustible en estacions de serveis".

D'altra banda, la companyia precisa que l'Associació per a l'Autoregulació de la Comunicació Comercial ha desestimat una reclamació d'Iberdrola contra la publicitat de Repsol sobre combustibles renovables, que considerava "contrària al principi de veracitat" i "podia portar a l'engany el consumidor".

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologiaEmpresa
Anar al contingut