Dues habitacions de l'àrea de cures intensives de l'Hospital Josep Trueta de Girona
Unitat de cures intensives de l'Hospital Josep Trueta de Girona (Europa Press/Glòria Sánchez)

Dues instantànies de la pandèmia, ara i fa un any, que reforcen l'efecte de les vacunes

Si es comparen les dades d'ara i fa un any es veu com, amb el mateix nombre de contagis, hi ha menys d'un 30% d'ingressats a l'UCI i un 10% de morts

RedaccióActualitzat

La sisena onada avança i els contagis de Covid s'han multiplicat per quatre des de principis de novembre. Això vol dir que ara ja tenim gairebé 10.000 nous casos setmanals, pràcticament els mateixos que hi havia fa just un any, 9.877. Però la gran diferència és que llavors no teníem vacuna i, per tant, hi havia poca protecció contra el virus, només d'aquells que havien passat la malaltia.

Fins al 27 de desembre, ara fa 11 mesos, no es va administrar la primera vacuna. Ara és un bon escenari per comparar dues fotografies de la pandèmia, la del novembre de 2020 i la d'enguany.

 

Ja hem vist que pel que fa a persones encomanades, la xifra és similar, però l'efecte de la vacunació es veu en l'impacte que tenen els contagis en els hospitals. Avui hi ha 621 persones ingressades, però fa un any n'hi havia un miler més, segons les dades del Departament de Salut.

El canvi també es nota, i molt, a les unitats de cures intensives: ara hi ha 135 persones i fa un any eren 467. És a dir, amb el mateix nombre de contagis hi ha un 28% d'ingressos a l'UCI.

On l'impacte de la vacunació també és molt important és en el nombre de defuncions. Aquesta setmana han mort per la Covid 32 persones, però fa un any eren prop de 350.


Un 75% de la població amb pauta completa

Ara fa un any no hi havia cap persona vacunada. I aquest diumenge ja s'ha arribat al 75% de la població amb la pauta completa de la vacunació. Un 84% si mirem el total de les persones que es poden vacunar (majors de 12 anys).

També augmenten el nombre de primeres dosis administrades, que han anat pujant aquest últim mes, sobretot aquests últims dies, quan es va anunciar que seria obligatori l'ús del certificat Covid.

 

Així, si la primera setmana de novembre es van inocular prop d'11.000 vacunes, ara la xifra s'ha doblat i s'han arribat a superar les 22.500.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
Anar al contingut