Josefa Pérez, de 89 anys, primera a rebre la vacuna de la Covid a Catalunya

Pere Aragonès destaca que amb la vacunació es comença a "construir la immunitat de grup per poder recuperar la normalitat de les nostres vides"

RedaccióActualitzat

Finalment, després de mesos de parlar-ne i de constants notícies sobre la cursa de les vacunes, aquest diumenge n'han arribat les primeres dosis a Catalunya.

El lloc on han començat les vacunacions aquest migdia a les 12.00 ha estat la residència de gent gran Feixa Llarga, a l'Hospitalet de Llobregat, un centre on no hi ha cap cas de Covid-19 actiu.

La primera vacunada en aquesta residència ha estat Josefa Pérez, de 89 anys. Originària d'Ourense, la Josefa hi viu des del setembre del 2009.

 

La segona persona ha estat la directora de la residència, Conxita Barbeta, i a totes dues les ha vacunat Idoia Crespo, infermera del CAP Torrassa.


"Construir immunitat de grup"

Després de les primeres vacunacions, a la mateixa residència han comparegut el vicepresident Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Aragonès ha assegurat que amb la vacunació es comença a "construir la immunitat de grup per poder recuperar la normalitat en les nostres vides", i ha destacat que la vacunació serà gratuïta:

"Aquesta vacuna arribarà a tothom i arribarà amb equitat, és la garantia del sistema de salut pública, que tothom serà vacunat independentment de la seva condició econòmica."

El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, aquest diumenge a l'Hospitalet de Llobregat
 


"Queda túnel"

Tant Aragonès com Argimon ha fet servir la metàfora de la llum al final del túnel per descriure el que significa l'inici de la vacunació, però també per destacar que el final encara és lluny:

Aragonès: "Comencem a veure la llum al final del túnel, però queda túnel."

Argimon: "Avui és l'inici de la fi, és començar a veure la llum al túnel, però el túnel és molt llarg, i aquests pròxims mesos el túnel serà llarg, aquest hivern serà llarg i difícil."

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest diumenge a l'Hospitalet de Llobregat
 

El secretari de Salut Pública ha insistit que perquè la vacuna pugui ser eficaç caldrà que tothom es vacuni, i ha dit que els residents i treballadors de la Feixa Llarga són un exemple.

En aquest sentit, ha assegurat que pràcticament tots han donat el consentiment per vacunar-se, amb només 3 excepcions per motius personals.


104.000 persones vacunades en 15 dies

Per la seva banda, Vergés ha destacat que les residències de gent gran siguin els primers llocs on es vacuna, perquè és on ha fet més mal la Covid-19:

"Comencem amb les residències, amb aquest col·lectiu prioritzat, perquè avui és el punt d'inflexió."

La consellera ha explicat que aquest diumenge es posaran unes 1.600 vacunes, però que a partir d'aquest dilluns n'arribaran 60.000 dosis setmanals:

"Durant les pròximes 2 setmanes administrarem la primera dosi a 104.000 persones les que viuen i treballen a les residències del nostre país."

La consellera de Salut, Alba Vergés, aquest diumenge a l'Hospitalet de Llobregat
 


Les vacunacions de la tarda

Les vacunacions han continuat a partir de les 3 de la tarda en 8 residències de gent gran més, una de cada regió sanitària, escollides amb el criteri que fossin públiques, grans i sense cap cas de Covid-19 actiu.

Aquestes són les residències escollides:

  • Girona: Residència Creu de Palau
  • La Pobla de Segur: Residència Nostra Senyora de Ribera
  • Tarragona: Residència La Mercè
  • Lleida: Residència Assistida per a gent gran Lleida - Balàfia I
  • Móra d'Ebre: Residència Natzaret
  • Manresa: Residència Assistida Font dels Capellans
  • Barcelona: Residència Mil·lenari de Ciutat Vella
  • Sabadell: Residència Sabadell Gent Gran
Les 9 residències de gent gran on aquest diumenge comença la vacunació contra la Covid-19

La primera de la tarda ha estat a la residència La Mercè, de Tarragona, on cap a les 3 han començat amb una resident de 74 anys. En aquesta residència aquest diumenge s'hi han vacunat 87 residents i 18 treballadors.

La primera persona vacunada a Tarragona ha estat una senyora de 74 anys

A la residència de Tarragona l'han seguit les de la resta del territori. Poc després de les cinc de la tarda ja ha quedat tothom vacunat. Així s'ha viscut la vacunació a Catalunya:

<iframe src="https://www.ccma.cat/video/embed/6076374/" allowfullscreen scrolling="no" frameborder="0" width="500px" height="281px"></iframe>

Després de la vacunació simbòlica del primer dia, començaran les vacunacions sistemàtiques arreu del territori.
 

Primer, totes les residències de gent gran

La previsió del Departament de Salut és que en 10 dies s'hagin vacunat amb la primera dosi totes les persones residents i també els treballadors de les residències de gent gran.

La patronal de les residències privades, ACRA, ha assegurat que la pràctica totalitat dels residents es vacunaran, i també la immensa majoria dels treballadors.

Segons han dit, han fet un sondeig en uns 70 centres i un 96% d'usuaris ja han omplert els fulls de consentiment perquè els vacunin, i també un 80% del personal.


"Immunitat de ramat" a les residències

Argimon, que ha anat a primera hora del matí al Banc de Sang i Teixits a rebre les vacunes, ha dit llavors que espera aconseguir que el virus no torni a entrar a les residències:

"Necessitem clarament aconseguir la immunitat de ramat i això costarà mesos, però també la idea que a les residències es pot fer com un microcosmos on també podem aconseguir aquesta immunitat de ramat aviat."

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, aquest diumenge al Banc de Sang i de Teixits

Després, els professionals sanitaris

De les vacunacions, se n'encarregaran uns 500 professionals d'infermeria i 150 administratius en 26 equips que aniran per tot el territori.

Després serà el torn dels professionals sanitaris, el següent col·lectiu en la llista de col·lectius prioritaris per vacunar.

Tot plegat s'haurà de simultanejar amb les segones dosis de la vacuna que cal administrar tres setmanes després de la primera perquè el seu efecte sigui complet.


Vacuna gratuïta per a tothom

Aprofitant l'inici de la vacunació, els Mossos d'Esquadra han remarcat que la vacuna serà gratuïta per a tothom, i han demanat recordar-ho a tothom per evitar que hi hagi estafes:


 

Pugen els indicadors de la pandèmia

Mentrestant, la pandèmia no afluixa a Catalunya, i els principals indicadors han tornat a pujar en les últimes 24 hores.

El risc de rebrot ha pujat fins als 374 punts, i també la taxa de contagi Rt, que ara és de 1,17.

I les pujades de les últimes setmanes s'estan notant sobretot als hospitals: ara hi ha 1.664 persones ingressades per Covid-19, 70 més que aquest dissabte. D'aquests, 337 són a les UCI.

 

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut