Interior d'un bar, aquest octubre
El certificat Covid s'ha de mostrar acompanyat del DNI

El TSJC avala el certificat Covid als bars i restaurants, els gimnasos i les residències

La mesura s'aplicarà a partir d'aquesta mitjanit i durant dues setmanes, de moment

Paula Florit GomilaActualitzat

El certificat Covid serà obligatori per accedir a l'interior dels bars i restaurants a partir d'aquest divendres. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat la decisió del govern, que aquest dimarts ha acordat ampliar l'ús del passaport davant l'augment dels contagis

La mesura afecta també els establiments de restauració que estiguin ubicats dins de centres comercials, equipaments culturals o esportius o recintes firals.

Els jutges també han autoritzat que el certificat s'hagi d'ensenyar per entrar a gimnasos i centres esportius i a residències de gent gran. Als visitants, si no estan vacunats, se'ls farà un test d'antígens. En queden exclosos els seus treballadors. 

De moment, l'autorització -que ha comptat amb l'oposició de la Fiscalia- és per a 14 dies. Per tant, fins al proper 9 de desembre. En tot cas, el govern no descarta demanar una ampliació més enllà d'aquesta data si l'evolució de la pandèmia no millora.

Els menors de 12 anys en queden exclosos, donat que no han rebut la vacuna.

Caldrà presentar el certificat Covid per entrar a residències de gent gran (ACN / Lourdes Casademont)


Mesura "proporcional i idònia"

En la seva resolució, el TSJC argumenta que l'ús del passaport Covid és "idoni per a la lluita contra la propagació del virus, en un entorn en què l'actitud jovial, aglomeració de persones, associació a la interacció social o dificultat de mantenir la distància social amb mascareta pot generar un risc més alt de contagi per la relaxació d'algunes cauteles". 

Afegeix el tribunal que entén que les mesures actuals són "proporcionades, tenint en compte que suposen la possibilitat de reobertura i restauració de moltes activitats que havien quedat paralizades o suspeses". En aquesta línia, el govern havia assegurat que ampliant l'ús del certificat es volen evitar mesures més restrictives, com limitacions d'horaris o d'aforaments.

El document que certifica estar vacunat, haver superat la malaltia o bé tenir un test negatiu, s'haurà de mostrar abans d'entrar als establiments, juntament amb el DNI.

Els espais hauran de designar personal per controlar l'accés, sense conservar les dades de les persones que hi vagin ni poder fer-ne cap més ús.
 

Els Mossos controlaran que es compleixi

Per garantir que els locals compleixen la mesura, que continua vigent en l'oci nocturn, concerts a peu dret i actes socials en hotels i restaurants tancats on hi hagi ball, els Mossos faran inspeccions. Ho ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio".

"Hi ha una responsabilitat individual, col·lectiva i d'establiments de demanar-ho a l'entrada. Tenim la percepció que es farà així i, si no, es faran controls quan es cregui."


El Gremi de Restauració, resignat

La mesura no ha entusiasmat al sector dels bars i restaurants, però la veuen "com un mal menor", en paraules del director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.

"La campanya de Nadal i els sopars d'empresa són irrenunciables i totes les estratègies s'han d'orientar a fer-ho possible."

Pallarols assegura que ajudaran els locals a implementar la mesura, que demana que s'estengui també a altres sectors. De moment, centres comercials i cinemes i teatres en queden fora.

Imatges de l'interior d'un centre comercial
Els centres comercials queden fora de l'ampliació de l'ús del certificat Covid (ACN / Eloi Tost)


La mascareta, obligatòria en interiors

A banda del certificat Covid, continuen vigents, entre altres mesures, la prohibició de menjar i beure al carrer entre la una i les sis del matí, així com vendre alcohol als supermercats entre les deu de la nit i les sis.

L'ús de la mascareta és obligatori a tots els espais interiors, excepte en el moment de menjar o beure, i als espais exteriors si no es pot mantenir la distància de seguretat.

ARXIVAT A:
TSJCCoronavirus Certificat Covid
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut