L'Havana

Dissidents cubans creen una plataforma política per fomentar la reconciliació nacional

Un grup de 18 dissidents cubans han presentat l'Agenda per la Transició, una plataforma política per fomentar la reconciliació nacional. Amb la presència de diplomàtics britànics i holandesos, el col·lectiu de dissidents vol posar el règim del nou líder cubà, Raúl Castro, davant les seves contradiccions. Tanmateix, no descarten la possibilitat futura de dialogar amb el govern. Entre les absències més destacades, la del Premi Sakharov 2002 del Parlament Europeu, Oswaldo Payá, que no ha respost a la invitació.

Actualitzat

Representants de la dissidència cubana han anunciat una iniciativa per intentar fomentar la reconciliació nacional. Es tracta de l'Agenda per a la Transició i pretén, en un futur, dialogar amb el govern, tot i que ja admeten abans de fer-ho que es tracta d'un gest delicat.

L'opositora Marta Beatriz Roque, de la il·legal Assamblea per Promoure la Societat Civil (APSC), ha explicat en roda de premsa que, "més que per un concepte d'unitat", el grup es crea "per treballar junts de forma coordinada".

Els dissidents que integren el grup estan convençuts que "el procés inevitable que s'acosta ha de transcórrer en una atmosfera de reconciliació". Per arribar a aquest punt, consideren necessari que s'alliberin, sense condicions, tots els presos polítics i que cessi la repressió contra els opositors pacífics i la societat cubana.

Entre els integrants de la plataforma hi figuren René Gómez Manzano, també de l'APSC; Vladimiro Roca, de "Todos Unidos"; Elizardo Sánchez, de la Comissió Cubana de Drets Humans (CCDHRN), i els expresos polítics Jorge Luis García (conegut com "Antúnez") i Francisco Chaviano, entre d'altres. No hi figura, però, Oswaldo Payá, un dels activistes democràtics cubans més coneguts.

Anar al contingut