Els pagesos marxen de la calçada de l'AP-7 a Pontós
Els pagesos marxen de la calçada de l'AP-7 a Pontós (3Cat)

Els pagesos aixequen el tall a l'AP-7 i l'N-2 a Pontós després de 30 hores de protesta

Agricultors i ramaders han aixecat també el tall de la C-38 al coll d'Ares; a Lleida s'ha decidit que avui, dimecres, no hi hauria mobilitzacions

RedaccióActualitzat

Després d'un dia i mig de bloqueig de l'AP-7 i l'N-2 a Pontós, a l'Alt Empordà, els pagesos han aixecat el tall aquest dimecres. I aquest dijous al matí, després de les tasques de neteja de la via, l'autopista ja s'ha obert totalment, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

En una assemblea celebrada a primera hora de la tarda, els agricultors i ramaders gironins han exposat els compromisos que han obtingut tant del govern català, sobre restriccions per la sequera i burocràcia, com del govern espanyol, després que els han confirmat una reunió amb el secretari general del ministeri la setmana vinent.

És per això que han decidit marxar de les carreteres, tallades des de dimarts al matí. Però no ho han fet sense deixar, abans, una advertència a les administracions: si no compleixen els compromisos, tornaran al carrer el dia 28 i s'hi estaran "el temps que faci falta".

El portaveu de la Plataforma Revolta Pagesa en aquest tall, Jordi Ginebreda, ha explicat que han decidit marxar perquè "després de dos dies de pressió, finalment s'han obert canals de diàleg".

"Hem aconseguit que les administracions ens escoltin. Amb la Generalitat hem encetat un camí que sembla que arribarà a bon port i el govern de Madrid ens ha convocat divendres que ve."

Narcís Poch, portaveu del sindicat Unió de Pagesos, ha qualificat de "primer pas" la reunió prevista amb el ministeri i ha assegurat que es miraran l'acord "al detall".

"Si veiem que a finals de la setmana que ve el que ens diu Madrid o la Generalitat no ens agrada, el 28 tornarem a protestar."


La reobertura de l'AP-7, "lenta i complicada"

A dos quarts de set de la tarda, el Servei Català de Trànsit ha anunciat la reobertura en tots dos sentits de l'N-2, mentre que les autoritats preveuen que l'AP-7 es reobri durant aquesta matinada.

Els Mossos ja han advertit durant la tarda que, abans de poder tornar a obrir l'autopista, havien de netejar la via i revisar que l'asfalt no hagués quedat malmès.


30 hores de bloqueig

Després d'un dimarts de mobilitzacions del sector agrari i ramader molt intens en diversos punts de Catalunya, aquest dimecres han continuat les protestes.

Amb matalassos, tendes de campanya i graellades de carn, més de 300 pagesos han passat la nit al punt tallat a l'AP-7.

Durant les protestes de dimarts, els agricultors i ramaders van muntar barricades amb pneumàtics, troncs i branques, que han acabat encenent, obstacles que encara són a la calçada de l'AP-7.

Els pagesos gironins mantenen talls a l'N-2 i l'AP-7 (3Cat)

De matinada han retirat els tractors que ocupaven la calçada de l'N-2, però han tallat pins i els han entravessat a la via, i poc després un motorista s'hi ha accidentat perquè no els ha vist a temps.

El Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM, ha portat el motorista a l'Hospital Josep Trueta de Girona en estat menys greu.


Recomanacions de Trànsit per evitar el tall

Tot i que els pagesos ja han aixecat el tall, l'AP-7 continua tallada i el Servei Català de Trànsit recomana als conductors que van en sentit sud que surtin a Figueres Sud, vagin fins a Besalú i tornin a entrar a l'autopista per Girona Nord.

Als que van en sentit nord els recomana sortir a Vilademuls, anar fins a Orriols, després fins a Torroella de Fluvià i agafar la C-31 per tornar a l'AP-7:

El tall ha provocat que a França s'hagi prohibit a tota mena de vehicles circular per l'autopista a partir de Narbona en direcció a Catalunya durant tot el dia, tot i que les autoritats franceses estan fent una reobertura gradual de l'A-9.

El tall de les principals vies que comuniquen amb la Catalunya Nord i França ha afectat força el transport de mercaderies, i els transportistes se n'han queixat.

Les patronals Asetrans i CETCAT han criticat la Generalitat per haver aturat o desviat el trànsit a 50 quilòmetres del tall dels pagesos i també no haver aprofitat les rutes alternatives durant el dimarts.


S'acaba el bloqueig al coll d'Ares i al port de Tarragona

Els pagesos de les comarques de Girona --molts, ramaders d'alta muntanya-- han decidit desbloquejar la C-38 al coll d'Ares aquest dimecres a les 21.00.

Els agricultors i ramaders han decidit aixecar el tall de la via, que uneix les comarques pirinenques del Ripollès i el Vallespir, després de rebre una trucada del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.

Els pagesos consideren que s'han "sentit escoltats" i han "constatat la importància de l'acció conjunta amb els pagesos de la Catalunya Nord".

D'altra banda, les desenes de tractors que han passat la nit bloquejant l'accés al port de Tarragona, a l'A-27, han aixecat el tall poc després de les 10 del matí.

Els pagesos ja havien decidit de mantenir la mobilització durant 24 hores i, en una assemblea feta allà mateix, ho han ratificat i han començat a marxar després.

Un cop la calçada ha quedat desallotjada, els primers camions han pogut entrar al port de Tarragona poc després de dos quarts d'11.

Tractors aparcats a l'A-27, a tocar de l'entrada del port de Tarragona
Tractors aparcats a l'A-27, a tocar de l'entrada del port de Tarragona (ACN/Eloi Tost)


La pagesia de Lleida ajorna les mobilitzacions

A banda, la Plataforma Pagesa de Lleida havia anunciat noves mobilitzacions per a avui que havien d'afectar diverses vies i, fins i tot, el centre de la capital del Segrià; però a primera hora han decidit que les ajornen per a demà, dijous.

Ho han decidit després de força debat sobre l'oportunitat de sortir a les carreteres, i que s'especulés sobre si podrien tallar vies com l'AP-2, l'A-2, l'A-22, l'N-240, l'LL-12, la C-14 i la C-12/C-45.

Mercabarna, la C-17 i la C-25, desbloquejades

Ahir, desenes de tractors del Baix Llobregat i l'Anoia es van dirigir a Mercabarna amb l'objectiu de bloquejar-lo, i ho van aconseguir en dos dels tres accessos.

Després d'un matí intens de mobilitzacions, tots els manifestants, que es van repartir entre l'accés des de Barcelona i l'accés des del Prat de Llobregat, van enfilar el camí cap a casa a les quatre de la tarda.

Tractors, bloquejant l'entrada a Mercabarna aquest dimarts
Tractors bloquejant l'entrada a Mercabarna dimarts (Europa Press/Kike Rincón)

Els pagesos de la Catalunya Central, per la seva banda, van bloquejar durant tot el dia la confluència de la C-17 i l'Eix Transversal, la C-25, en una protesta que no es va dissoldre fins a les 12 de la nit.


Setmana intensa de mobilitzacions

Les protestes de la pagesia, que van arrencar dilluns amb mobilitzacions arreu del país, busquen continuar posant sobre la taula les seves reivindicacions principals.

Algunes d'aquestes propostes són la reducció de la burocràcia per a la seva feina del dia a dia i la igualtat de condicions per als productes que s'importen de països de fora de la Unió Europea.

El 21 de febrer, els pagesos tenen prevista una altra acció a Madrid, davant de la seu del Ministeri d'Agricultura.

ARXIVAT A:
TrànsitAgriculturaRamaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut