Imatges de la desarticulació de la banda de segrestadors
Imatges de la desarticulació de la banda de segrestadors

Detinguda una banda que va segrestar un portuguès de 82 anys i el va emmordassar a Collbató

La víctima d'aquest segrest va ser abandonada en una zona boscosa de Barcelona, emmordassada i lligada a un arbre, després d'haver-li robat uns 100.000 euros

RedaccióActualitzat

Una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Policia Judicial de Portugal, coordinada per l'Europol, ha detingut nou persones que formaven part d'un grup criminal especialitzat en segrestos. Se'ls atribueixen els delictes de segrest, robatori amb violència i pertinença a grup criminal. 

La banda hauria escollit només víctimes residents a Portugal, tot i que les detencions es van produir en territori espanyol, concretament a Alacant, a la localitat murciana de Sucina i a Màlaga. 

El primer segrestat va ser trobat a prop de Barcelona, lligat a un arbre, desorientat i amb diverses lesions al cos.

Cinc dels nou detinguts van ser localitzats a Torremolinos poques hores després d'haver intentat un nou segrest a Setúbal, al sud de Lisboa.

Segons el que expliquen les víctimes, tres persones eren les encarregades de materialitzar el segrest, mentre que els altres es feien càrrec de l'entramat bancari per blanquejar el capital sostret.

Els investigadors van intervenir una arma de foc real i dues de simulades, aparells de telefonia, documentació bancària, brides i roba que suposadament duien els investigats durant el segrest. També agendes amb dades bancàries i una impressora especialitzada que els permetia crear documents amb dades falsificades, com targetes bancàries o llicències de conducció.

S'ha intervingut una arma de foc real i dues armes de foc simulades, aparells de telefonia, documentació bancària, brides i roba
S'ha intervingut una arma de foc real i dues de simulades, aparells de telefonia, documentació bancària, brides i roba (Mossos d'Esquadra)

Li roben 100.000 euros i l'abandonen a Collbató

La investigació va començar arran del segrest d'un empresari de 82 anys a Almancil, a Portugal, que després va ser trobat emmordassat i lligat a un arbre a Collbató, prop de Barcelona.

El segrest, que era el primer del qual es té constància, va ser el 24 d'agost. L'empresari portuguès havia quedat amb uns possibles compradors d'una propietat immobiliària que tenia en venda i va ser interceptat quan s'hi acostava.

Els segrestadors van entrar al seu cotxe, el van colpejar violentament i el van lligar després d'haver-lo amenaçat amb armes de foc. Després, amb el seu mateix cotxe, van conduir 1.200 quilòmetres durant unes 20 hores.

Mentre el tenien retingut, els delinqüents van obtenir amb coaccions les claus d'accés als comptes bancaris de la víctima i van realitzar nombroses transferències a altres comptes ubicats a França i a Lituània.

Amb les seves targetes i el codi pin, obtinguts també amb amenaces, van poder efectuar reintegraments en caixers automàtics i compres d'aparells electrònics en comerços del centre de Barcelona.

La quantitat de diners sostrets a l'empresari segrestat va superar els 100.000 euros, tot i que encara van intentar completar més transferències bancàries, sense èxit.

Un cop van quedar satisfets amb la quantitat robada, van arribar a Collbató, on el van deixar abandonat en una zona boscosa, lligat a un arbre fins que un veí de la zona el va veure.


Un segrest frustrat, clau per a les detencions

Tota l'operació es va precipitar el dimecres 13 de desembre, ja que el dia anterior els investigadors van comprovar que els investigats havien marxat inesperadament a Portugal: ja tenien una altra víctima localitzada

L'11 de setembre, una empresària portuguesa havia aparcat i es disposava a entrar a casa seva, quan va recordar que havia de fer una altra gestió i va tornar enrere. Va ser en aquell moment quan va aparèixer un cotxe amb tres segrestadors que li van impedir fugir.

La víctima s'hi va resistir, alertant la seva parella amb els crits, que va sortir i va forcejar amb els agressors. Finalment, van desistir del segrest, però van fugir amb el vehicle de la víctima.

Un sistema de geolocalització que no ha transcendit, paral·lelament a la denúncia dels fets davant les autoritats policials portugueses, va permetre ubicar els segrestadors a Torremolinos, on es van produir les cinc detencions. Dos d'aquests arrestats també havien participat en el primer segrest.

La investigació ha estat tutelada pel jutjat d'instrucció i primera instància núm. 7 de Martorell i la secció territorial de Sant Feliu de la Fiscalia provincial de Barcelona. També es va iniciar el procediment en el marc d'Eurojust per coordinar la instrucció judicial de les dues causes penals dels diferents països implicats.

 

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'EsquadraPortugal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut