Podgorica / Belgrad

Detenen a Montenegro un general serbi acusat de crims de guerra

La policia de Montenegro ha detingut un dels últims quatre líders serbis acusats pel Tribunal Penal Internacional de la Haia que quedaven en llibertat. El general Vlastimir Djordjevic, a qui s'acusa de crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra de Kosovo, és el segon detingut dels inculpats pel TPI en les últimes tres setmanes. La detenció de tots els acusats, inclosos Radovan Karadzic i Ratko Mladic, és la condició que la Unió Europea ha posat a Sèrbia per poder negociar la possible entrada al club comunitari.

Actualitzat

El Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia (TPII) ha confirmat que el detingut és Djordjevic i el seu portaveu, Anton Nikiforov, ha aclarit que el seu trasllat cap a la Haia ja està en curs.

Durant el règim de Slobodan Milosevic, Djordjevic va ser el cap del Departament de Seguretat Pública i, posteriorment, assistent del ministre de l'Interior, un càrrec que va ocupar fins al gener del 2001, poc després de la caiguda de l'expresident iugoslau.

L'octubre del 2003, el TPII va acusar Djordjevic i Sreten Lukic (també general policial), així com els militars Nebojsa Pavkovic i Vladímir Lazarevic, per haver "planejat i instigat" l'assassinat, la persecució, tortura i deportació de milers de persones, com a part d'un pla orquestrat des de Belgrad.

La detenció de Djordjevic ha estat una acció conjunta de les policies sèrbia i montenegrina. Els quatre acusats de crims de guerra que segueixen en llibertat són els exlíders polític i militar dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic i Ratko Mladic; l'exlíder dels serbis de Croàcia, Goran Hadzic, i l'antic cap policial serbobosnià, Stojan Zupljanin.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut