Campus de Biotecnologia de l'Institut Politècnic Rensselaer de Nova York (Wikimedia Commons)

Desconnecta un congelador perquè feia soroll i destrueix 20 anys d'investigació

L'Institut Politècnic Rensselaer, a Nova York, demanda l'empresa per a la qual treballava el conserge i li reclama un milió de dòlars per no haver-lo format adequadament

Actualitzat

Una universitat de Nova York reclama danys per valor d'un milió de dòlars a l'empresa de manteniment per a la qual treballava el conserge que va apagar un congelador d'un laboratori per error i va destruir més de 20 anys de recerca, segons han informat aquest dimarts mitjans nord-americans.

Els fets van passar el setembre del 2020, en plena pandèmia, quan els equips de reparació no es podien desplaçar tan fàcilment. L'encarregat de la neteja d'un laboratori de l'Institut Politècnic Rensselaer, a la localitat de Troy, al nord de Nova York, va sentir unes "alarmes molestes" que provenien d'un congelador i el va apagar.

L'home va reconèixer l'error, tot i que una nota advertia que ningú toqués l'aparell perquè estava pendent de reparació.

"Aquest congelador que sona ja està pendent de reparació. Sisplau, no el moveu ni el desconnecteu. Aquesta zona no s'ha de netejar. Podeu prémer el botó 'Mute' per silenciar l'alarma. Proveu-ho durant 5 o 10 segons si voleu treure el so."

El conserge ho va fer, però en lloc de prémer el botó per silenciar l'aparell el va desconnectar i, efectivament, aquell so tan molest va parar.

L'advocat de l'Institut Politècnic Rensselaer, Michael Ginsberg, ha declarat que la culpa no és del conserge, sinó de l'empresa Daigle Cleaning Systems, que no va formar adequadament el treballador.

"No creiem que hi hagi hagut cap conducta nefasta per part de l'empresa de neteja. Això va ser el resultat d'un error humà. La qüestió del cas, però, és que l'empresa de neteja no va formar adequadament el personal. Un netejador hauria d'estar format per no intentar solucionar un problema elèctric."

Ara, gairebé 3 anys després, la universitat ha presentat al Tribunal Suprem de Nova York una demanda contra l'empresa de neteja per negligència i incompliment de contracte. I reclamen una indemnització d'un milió de dòlars pels danys causats i el cost de reproduir la investigació sobre la bioquímica de la fotosíntesi i l'energia solar; un treball prometedor, segons els científics, amb un "gran potencial innovador" en el camp de la tecnologia solar.

 

Més de 20 anys de recerca

La professora K. V. Lakshmi, directora del Centre d'Investigació Bioquímica d'Energia Solar, i el seu equip de recerca van viure el seu pitjor malson quan van veure que tot el treball de més de 20 anys se n'anava en orris.

En un congelador de molt baixa temperatura conservaven a -80 °C cultius de cèl·lules i altres mostres de la investigació. El 14 de setembre del 2020, una alerta va advertir l'equip d'un mal funcionament de l'aparell. La temperatura havia pujat a -78?°C, una fluctuació de només 3 °C que podia causar danys a les mostres.

Segons relata el document de la demanda, el servei tècnic --per les restriccions en els desplaçaments en plena pandèmia-- no va poder oferir un servei de reparació urgent. Havia d'esperar una setmana.

Malgrat l'alarma, Lakshmi i el seu equip van determinar que les mostres de cèl·lules estarien segures fins que es fes la reparació. Van posar un cadenat de seguretat a l'endoll i un avís, pensant que seria suficient per evitar una pujada fatal de la temperatura.

El dia 17, el treballador encarregat de netejar la zona va sentir els xiulets insistents de l'alarma del congelador. Amb aparentment bona intenció --diu el text de la demanda--, l'home va pensar que no estava arribant l'electricitat al congelador, va anar a la caixa de fusibles i va accionar l'interruptor. I va fer el contrari del que pretenia: va treure el corrent.

L'endemà l'equip d'estudiants de Lakshmi van trobar el congelador apagat i la temperatura havia pujat als -32 °C. "Malgrat els intents de preservar la investigació, la majoria dels cultius estaven compromesos, destruïts, van ser insalvables, i això va destruir més de 20 anys d'investigació."

"Només intentava ajudar", va dir l'home en la investigació de la universitat sobre què havia passat.

ARXIVAT A:
JudicialCiènciaEstats UnitsUniversitat
Anar al contingut