Pla general del grup que s'ha concentrat en suport als encausats anti-MAT a Girona aquest 6 de febrer del 2018 (horitzontal)
Pla general del grup que s'ha concentrat en suport als encausats anti-MAT a Girona aquest 6 de febrer del 2018 (horitzontal)

Demanen a la Generalitat retirar-se com a acusació particular en el judici contra sis anti-MAT per l'acció de Fellines

ACN Girona.-Del 27 de febrer al 2 de març, l'Audiència de Girona jutjarà sis activistes contraris a la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Fa quatre anys, els acusats van estar implicats en l'acció de protesta on un activista es va encadenar dins un cotxe enterrat a Fellines, al terme municipal de Viladasens (Gironès). La defensa dels encausats, l'advocada Mireia Bazaga, ha demanat a la Generalitat que es retiri com a acusació particular en aquest judici. Bazaga reclama "l'absolució" dels encausats perquè, segons ella, és el que passaria "si hi hagués Estat de Dret". La defensa també critica a l'executiu català que demani penes més altes que les de la fiscalia. El ministeri públic sol·licita penes de fins a 7 anys de presó pels delictes d'atemptat a l'autoritat, desordres púbics, coaccions i faltes de lesions.

El 27 de febrer està previst que comenci el judici contra els sis acusats per una acció de protesta en contra de la construcció de la MAT. El 8 de gener del 2014, un activista es va encadenar a un cotxe enterrat en el punt exacte on estava previst alçar la torre 66 del traçat elèctric, al veïnat de Fellines de Viladesens. L'operatiu per treure l'home atrinxerat es va allargar onze hores i durant el procés hi va haver enfrontaments entre policies i manifestants que donaven suport a l'activista. Després dels fets, sis persones s'enfronten a penes que van entre els 2 i els 7 anys de presó i a pagar una indemnització global de 28.836 euros. Les acusacions demanen que se'ls condemni per atemptat a l'autoritat, desordres públics, coaccions i faltes de lesions. La plataforma T-66, que dona suport als encausats, ha aprofitat la proximitat del judici per demanar a la Generalitat que faci un pas enrere i rebutgi personar-se com a acusació particular. La portaveu de la plataforma, Núria Pòrtulas, ha criticat que l'administració demani "penes més altes que les de la fiscalia". També ha recordat que les "càrregues policials" van deixar "dos braços trencats" i hi van prendre part "150 agents". La plataforma de suport entén que els sis encausats s'enfronten a "penes molt altes", segons ha explicat Pòrtulas en una roda de premsa aquest dimarts davant de la Delegació de la Generalitat a Girona. "Van fer el que van poder davant un abús de poder", ha afirmat en referència al desplegament policial. Per una de les advocades dels acusats, Mireia Bazaga, les càrregues policials són sinònim de la "criminalització d'una protesta i dels drets fonamentals". Una situació que, segons ella, es produeix "des de fa molt" al nostre país. "Si hi hagués un Estat de Dret hi hauria d'haver una absolució dels imputats", ha assegurat Bazaga. Accions de suport ciutadà Núria Pòrtulas creu que les persones que estan acusades en el judici són "caps de turc" per oposar-se a "unes infraestructures que ens volen imposar". De fet, la portaveu ha recordat que mentre un dels beneficis atribuïts a la MAT era "l'abaratiment de l'energia", en realitat aquesta "s'ha apujat fins a un 60% des de la construcció de la línia". Tres dies abans que comenci el judici, el dissabte 24 de febrer, la plataforma T-66 Judici de Molt Alta Tensió ha previst una sèrie d'actes on destaca una manifestació. L'objectiu dels organitzadors és emular, "deu anys després", una manifestació Anti-MAT amb uns 16.000 participants que va recórrer Girona, segons ha ressaltat Pòrtulas. La jornada de suport començarà a les onze del matí amb una taula rodona de lluites pel territori amb representants de col·lectius com 'Salvem la llera del Ter' o en contra de la construcció del gasoducte MidCat. A les dues han convocat un dinar popular i la manifestació començarà a les cinc de la tarda amb sortida des de la Plaça Catalunya de Girona.

Anar al contingut