Barcelona

Delta Zero nega descoordinació al foc d'Horta de Sant Joan i lamenta que se l'hagi jutjat

Delta Zero, el cap de l'operatiu dels bombers a l'incendi d'Horta de Sant Joan en el moment de la mort dels cinc bombers dels GRAF de Lleida el 21 de juliol passat, ha negat que hi hagués hagut descoordinació en les tasques d'extinció. Carles Font, que és com es diu, ha afirmat que des del dia fatídic no ha deixat de pensar "què vam fer de diferent que comportés questa situació" i ha remarcat que tots els comandaments són experimentats i treballen junts des de fa anys. Delta Zero ha lamentat també que se l'hagi jutjat públicament i que s'hagin difós "cruels mentides" sobre la seva tasca. També ha negat que hi hagués hagut buit de poder. I ha explicat que no va ordenar l'evacuació dels GRAF perquè el foc ja havia passat per la zona on eren i anava en direcció contrària.

Actualitzat
Delta Zero és el nom en codi del màxim comandament que és al capdavant d'un incendi, i correspon, en el cas d'aquell dia a Horta de Sant Joan, a Carles Font, que va ser el cap de l'operatiu de l'extinció de l'incendi des de les 8 del matí d'aquell fatídic 21 de juliol fins a les 8 del matí de l'endemà. Ha pogut contestar a aquells que l'han acusat de no haver contestat a les trucades i de no ser al seu lloc, com per exemple la cap de sala dels Bombers de Tarragona va declarar davant de la jutge de Gandesa que investiga el cas que van tenir problemes per localitzar-lo en alguns moments de l'incendi.

"Vam treballar amb coordinació i complicitat"

Delta Zero ha defensat que el dia dels fets els comandaments van actuar correctament. "Vam treballar amb la mateixa coordinació i complicitat que a tots els focs. Amb els comandaments del dia 21 hi tornaria a anar amb tots i a totes, fa anys que treballem junts, no som nouvinguts, i sé que després d'establir l'objectiu fan la seva tasca. I si tenen un problema, el resolen. Això es diu complicitat i va més enllà de la coordinació", ha afirmat. I ha admès que encara no s'explica què va fallar: "Des d'aquell dia no he deixat de pensar què vam fer de diferent que comportés aquesta situació. I no n'he trobat la resposta".

Tot i admetre que "tot és opinable", Carles Font ha insistit que el foc es va descontrolar molt ràpidament. I ha afegit que durant les tasques d'extinció es treballa amb un equip "compacte i complex" en què tothom té un rol, en què hi ha moltes variables i en què les normes de la física, la química i la geotèrmia serveixen per explicar, posteriorment, el comportament del foc.

Ni buit de poder ni evacuació preventiva

En aquest sentit, ha negat que hi hagués hagut un buit de poder, com li han demanat des del PPC, amb l'argument que tothom tenia "molt clar" el que havia de fer i perquè el comandament era el que s'estableix per incendis més grans, de 500 hectàrees, que el d'Horta, que aleshores havia cremat 80 hectàrees. També ha justificat que no ordenés l'evacuació dels GRAF perquè el foc ja havia superat la zona on hi havia tots els efectius, que per tant es consideraven fora de perill, i les flames avançaven en direcció contrària, cap al nucli d'Horta de Sant Joan.

"Impotència i commoció"

Respecte de la manera com es va assabentar del balanç tràgic de l'incendi, Delta Zero ha explicat que, cap a les 17.20 hores, va arribar al parc de bombers d'Horta i li van comunicar que hi havia "dos ferits amb cremades als quals estaven intentant evacuar". I que, posteriorment, al poliesportiu, un altre comandament, Bravo 03, li va confirmar que hi havia sis bombers ferits, dos dels quals molt greus. Carles Font ha assegurat que la notícia li va causar "un sentiment de dolor i impotència i una forta commoció" i que, després de reflexionar-hi, va decidir continuar comandant els mitjans terrestres dels bombers des del punt de trànsit.

Problemes "sobrevinguts" en l'hora crítica

Sobre el fet que, cap a un quart de cinc de la tarda participés en el rescat de dues persones grans del mas Navarret, ha assegurat que va ser una situació "sobrevinguda" i que "ningú més podia fer-ho perquè tots els altres efectius havien quedat atrapats a l'altra banda del foc".

Carles Font ha detallat com va anar canviant l'estratègia segons l'evolució de les flames, que va ordenar diverses maniobres d'autoprotecció dels bombers i que, en el moment que les flames van revifar més, no podia sobrevolar la zona perquè era massa perillós i no va poder redefinir l'estratègia fins a les 17.20 hores, aproximadament. 


"S'han dit mitges veritats i cruels mentides"

Delta Zero s'ha mostrat molt dolgut per la manera com se l'ha tractat públicament i als mitjans de comunicació. "Demano el màxim respecte possible per a tots els Delta Zero de Catalunya i per a mi, ja que he patit un gran nombre de cruels mentides que només entorpeixen la veritat". Carles Font ha reclamat rigor informatiu i ha rebutjat les imatges i gravacions que han difós els mitjans de comunicació perquè les ha considerades "una falta de respecte" per a les famílies dels bombers. 

Aquest dilluns al matí també ha comparegut davant la comissió Raúl Vicente, el responsable de la Brigada de Reforç d'Incendis Forestals, la BRIF, d'Aragó, que ha negat les acusacions d'alguns comandaments dels GRAF catalans segons les quals van abandonar el foc sense avisar. El cap de la BRIF ja va declarar davant de la jutge de Gandesa que havien donat l'avís que marxaven i que ho havien fet pel gran perill que suposava quedar-se al lloc on eren.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut