Madrid

De Juana Chaos deixa la vaga de fam després de ser traslladat a un hospital del País Basc

Iñaki de Juana Chaos ha posat fi a la vaga de fam que ha mantingut durant 115 dies, segons ha confirmat el portaveu del col·lectiu de suport als presos d'ETA, Juan María Olano. De Juana ha comunicat la decisió després d'arribar a l'hospital Donostia de Sant Sebastià, procedent del 12 de Octubre de Madrid, un trasllat que ha estat possible gràcies a la decisió del Ministeri de l'Interior de concedir-li la presó atenuada al·legant motius "legals i humanitaris". Aquesta serà la primera etapa del seu retorn a Euskadi després de 20 anys. Un cop estigui millor, podrà acabar de complir condemna a casa seva. En l'arribada al Donostia ha estat rebut per unes 200 persones.

Actualitzat

Poc després d'ingressar a l'hospital basc, el portaveu del col·lectiu de suport als presos d'ETA, Juan María Olano, ha anunciat la decisió de De Juana de posar fi a la vaga de fam. Olano s'ha felicitat per la "fita" de "l'excarceració". Juntament amb Olano, han pogut veure el pres la seva parella i el seu advocat. L'entorn del pres ha advertit que no vol convertir la seva recuperació en un xou mediàtic. No faran comunicats, però aquest divendres sí que compareixeran per explicar la seva evolució.

Iñaki de Juana Chaos estava ingressat al 12 de Octubre des del 24 de novembre passat. A les 10 de matí d'aquest dijous ha sortit del centre amb direcció a Sant Sebastià, en una ambulància custodiada per la policia, on ha arribat poc abans de les quatre de la tarda. El pres etarra estarà hospitalitzat en aquest centre sanitari fins que sigui donat l'alta, una recuperació que es podria allargar el doble del que ha durat la vaga de fam, segons fonts mèdiques. A partir d'aleshores seguirà complint condemna a casa seva.

Han estat 115 dies en vaga de fam. Una situació que ha portat Iñaki de Juana Chaos al límit de la mort. Ara pesa només 55 quilos, i, segons els metges que el tracten, podria entrar en coma en qualsevol moment. Els mateixos metges expliquen que la situació a l'habitació que durant tot aquest temps ha ocupat a l'hospital 12 de Octubre de Madrid s'havia tornat insuportable. El pres d'ETA s'havia tret la sonda que l'alimentava forçosament diverses vegades, i les autoritats van autoritzar lligar-lo al llit per evitar que ho repetís.

Aquesta situació ha portat la Direcció General d'Institucions Penitenciàries, que depèn del Ministeri de l'Interior, a ordenar presó atenuada per a De Juana. La decisió implica que el pres d'ETA en vaga de fam compleixi el que li queda de condemna, aproximadament un any, primer a l'hospital i després a casa seva, sota vigilància policial. La notícia l'han avançat diversos mitjans de comunicació la nit passada, i a primera hora del matí s'ha confirmat.

A casa, sota vigilància telemàtica continuada

Un cop al seu domicili, De Juana només podrà sortir amb l'autorització del centre penitenciari que li correspon al País Basc, que és el de Martutene, i estarà sempre sota vigilància telemàtica, mitjançant polseres electròniques, sistemes de reconeixement de veu i altres dispositius. El sistema de reconeixement de veu, anomenat de "localització permanent", consisteix que el pres grava diverses frases en un sistema informàtic que reconeixerà la seva veu. Cada cop que un ordinador, de forma aleatòria i repetidament al llarg del dia, l'hi demani, el pres haurà de repetir aquestes frases. En cas que el sistema no reconegués la veu, es dispararia una alarma a Institucions Penitenciàries i a la seu de cos policial encarregat de la seva vigilància.

En funció de com evolucioni l'estat de salut de De Juana es podran imposar altres mesures de control i seguretat.

De Juana ja ha complert 18 mesos de presó preventiva per una sentència que el condemna a tres anys per amenaces, arran de dos articles publicats al diari "Gara".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut