El PP diu que el govern ha cedit per primer cop al xantatge d'ETA i titlla la decisió respecte de De Chaos de "profund error"

El Partit Popular ha estat molt dur a l'hora de valorar la decisió d'atenuar la presó a l'etarra Iñaki de Juana Chaos. Després de dir que es tracta d'un dels pitjors dies de la democràcia espanyola, el portaveu del PP, Ángel Acebes, ha titllat la decisió de "profund error" i ha lamentat que per primera vegada el govern espanyol hagi cedit al xantatge d'ETA. Es tracta d'una decisió política i personal del mateix president, José Luis Rodríguez Zapatero, ha dit Acebes, "perquè està implicat fins al fons en un procés indigne de negociació amb ETA". A més, ha recordat que l'estat de dret mai havia cedit al xantatge i si hi ho hagués fet Miguel Ángel Blanco "estaria avui amb nosaltres, però hauria perdut la democràcia".

Actualitzat

"Avui De Juana riu mentre que les víctimes i la majoria dels espanyols estem profundament dolguts i indignats amb la decisió d'enviar a casa un dels màxims terroristes de la banda ETA", ha declarat Acebes, que ha qualificat el mateix dia en què ha sortit l'etarra de l'hospital com un "dels pitjors dies per a la democràcia espanyola".

En roda de premsa a la seu del PP a Madrid, el secretari general ha dit que per primera vegada a la història el govern espanyol ha cedit al xantatge terrorista. En aquest sentit, ha assegurat que si ho hagués fet abans Miguel Ángel Blanco "estaria avui amb nosaltres, com les 819 víctimes d'ETA, però hauria perdut la democràcia i haurien guanyat els terroristes". Pel PP, Zapatero ha estat incapaç de defensar l'estat de dret i la dignitat de la democràcia espanyola perquè "està fins al coll en un procés de negociació amb ETA".

En qualsevol cas, l'excarceració no és un fet aïllat, ha dit Acebes, com tampoc una decisió imposada per la llei, "és una decisió política i personal del mateix Zapatero, una acció més d'un procés indigne de claudicacions davant les exigències polítiques d'ETA", ha sentenciat. Una decisió que evidencia, pels populars, una gran debilitat del govern i que ha titllat de "profund error" perquè, segons ha dit, els terroristes són uns xantatgistes, que no es donen mai per satisfets.

Pel PP, Zapatero necessitava excarcerar De Juana per salvar el seu procés de negociació amb ETA, en la mateixa línia, ha dit, que ha cedit a tots els punts del seu pacte amb ETA, ahir amb ruptura del pacte antiterrorista i demà serà la legalització de Batasuna i el seu retorn a les eleccions.

Finalment, Acebes ha sentenciat que Zapatero passarà a la història "com el president que va humiliar les víctimes del terrorisme, que va sotmetre l'estat de dret al xantatge d'ETA de l'assassí de 25 persones i això només dos mesos després que ETA tornés a matar en els atemptats a Barajas.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut