Madrid

Rubalcaba justifica la presó atenuada per a De Juana per raons legals i humanitàries

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha concedit el segon grau a José Ignacio de Juana Chaos. No és ni un tercer grau ni una llibertat condicional. De Juana haurà d'acabar de complir la seva condemna; primer, en un hospital de Sant Sebastià i, després, quan millori, podrà estar-se a casa seva. Rubalcaba ha insistit que ha pres la decisió personalment i basant-se en raons legals i humanitàries.

Actualitzat

"Sé que és una decisió controvertida, però crec que és la meva responsabilitat prendre-la i per això l'he presa." Amb aquestes paraules, el ministre de l'Interior ha conclòs el seu comunicat anunciant la decisió del govern espanyol de concedir a Ignacio de Juana Chaos la condició de presó atenuada. Conscient que es tracta d'una decisió molt controvertida, Alfredo Pérez Rubalcaba ha volgut ser molt escrupulós a l'hora d'explicar tant la decisió en si com les raons que l'han portat a prendre-la.

En primer lloc, Rubalcaba ha precisat que, tot i que correspon a Institucions Penitenciàries, ell, com a ministre de l'Interior, ha pres la decisió personalment, amb el vistiplau del jutge de vigilància penitenciària i d'acord amb la legalitat vigent.

I quina és la decisió? De Juana Chaos ha estat classificat com a pres en segon grau, i seguirà complint condemna en règim atenuat i amb aplicació de mesures específiques de seguiment i control. El ministre ha precisat que "no es tracta d'un règim de llibertat condicional, ni tan sols d'un tercer grau, sinó de presó atenuada". A partir d'ara, doncs, el pres etarra "seguirà complint la seva condemna en un hospital del País Basc perquè pugui seguir tractament i, quan sigui possible, si és que ho és, al seu domicili, fins a la seva total recuperació, sempre sota vigilància permanent".

I un cop explicada amb tot detall com serà a partir d'ara la situació de De Juana Chaos, Rubalcaba ha passat a explicar les raons que l'han portat a prendre la decisió; unes raons que són, d'una banda, legals i, de l'altra, humanitàries. Així, el ministre ha explicat que la decisió s'ajusta escrupulosament a la legalitat vigent i té en compte tant el delicte pel qual compleix presó De Juana com el temps que li queda de condemna. Ha recordat que De Juana està empresonat ara mateix per un delicte d'amenaces, i no pels assassinats que va cometre, pels qual ja va complir la pena que els tribunals li van imposar. "Si no fos així, si no li quedés una mica més d'un any per complir per un delicte d'amenaces, no hagués pres aquesta decisió", ha afirmat.

Les altres raons per prendre aquesta decisió són humanitàries: "Tinc la convicció que si no hagués pres aquesta decisió De Juana hagués mort a presó en les pròximes hores", ha afirmat Rubalcaba. En aquest sentit, el ministre ha explicat que és conscient que molts ciutadans pensaran que De Juana no mereix aquest tractament humanitari, que ell no va tenir pietat amb les seves víctimes, i que no els falta raó. "Però això -ha continuat- és el que diferencia els terroristes dels que no ho som, que a nosaltres ens importa la vida, la vida de tots."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut