Dalí acompanya els visitants per "Un somni teatral".
Dalí acompanya els visitants per "Un somni teatral".
Figueres

Dalí reviu al Teatre-Museu de Figueres per celebrar els 40 anys de la seva inauguració

El Teatre-Museu Dalí de Figueres celebra els 40 anys amb un audiovisual que convida a entrar en el món de l'artista empordanès

RedaccióActualitzat

El Teatre-Museu Dalí de Figueres celebra els 40 anys amb un audiovisual que convida a entrar en el món de l'artista empordanès.

El mateix Salvador Dalí dóna la benvinguda als visitants. I durant tota la visita els acompanya pel seu món i la seva obra. "Un somni teatral" és una creació que s'ha dividit en sis espais, on es pot veure Dalí parlant de surrealisme, pintant, esclafant ous o participant en un concurs de televisió dels Estats Units en què els concursants, amb els ulls tapats, han d'endevinar la identitat de la persona fent preguntes.

Per poder fer aquest muntatge, els responsables han vist 130 hores de filmacions dels anys 50, 60 i 70.

La preestrena d'"Un somni teatral" s'ha fet aquest dissabte amb els patrons de la Fundació Gala-Salvador Dalí, les autoritats i els socis dels Amics dels Museus.
Aquest diumenge i dilluns seran les úniques ocasions per veure'l, de manera gratuïta, de les 10 de la nit a la 1 de la matinada.

Quatre dècades d'història

El Teatre-Museu Dalí, que el mateix artista considerava la seva obra inacabada, es va construir sobre les restes de l'antic teatre de Figueres, que es va cremar el 1939.
L'any 1960 Dalí ja era una figura de renom mundial. Ramon Guardiola, aleshores alcalde de Figueres, es va adonar que la ciutat natal de l'artista havia de tenir un espai on estigués representada la seva obra. Li va proposar habilitar al Museu de l'Empordà una sala dedicada a la seva obra. Però finalment, Dalí va decidir que volia un museu per a ell tot sol i va triar les ruïnes del Teatre Principal.

Dalí comentava que aquest era l'espai més adequat per tres raons: perquè ell es considerava un pintor eminentment teatral, perquè és davant de l'església on el van batejar i perquè allà hi havia fet la primera exposició.

Es van haver de superar molts entrabancs per construir-lo: problemes burocràtics, financers i problemes amb els veïns, que no el volien.
Dalí va col·laborar amb els arquitectes i amb tots els que van treballar per al museu. Especialment, es va fer molt amic de l'arquitecte Emilio Pérez Piñero, que va projectar la cúpula geodèsica, la gran obsessió de Dalí.

Finalment, el 28 de setembre de 1974, es va inaugurar oficialment l'edifici, sense estar acabat del tot.

Anar al contingut