Madrid

Crispació al Congrés per una suposada escopinada d'un diputat d'ERC a Borrell

El diputat republicà Jordi Salvador nega l'acusació de Josep Borrell: "És un numeret indigne d'un ministre"

RedaccióActualitzat

La sessió de control al Congrés d'aquest dimecres es recordarà per l'escàndol al voltant d'una suposada escopinada. L'acusació l'ha feta el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, contra un dels diputats d'ERC. En aquell moment, els parlamentaris d'Esquerra sortien de l'hemicicle en solidaritat amb el portaveu adjunt del grup, Gabriel Rufián, expulsat de la sala per la presidenta de la cambra, Ana Pastor, després de cridar-lo a l'ordre tres vegades.

A través de Twitter, el diputat d'Esquerra Jordi Salvador ha negat haver escopit a Borrell i l'ha acusat d'haver muntat "un numeret indigne d'un ministre". Salvador agraeix el suport que ha rebut, fins i tot, diu, de diputats socialistes.

 

 

Poc després de l'incident d'aquest matí, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, acompanyat per la totalitat dels diputats del grup, desmentia l'acusació de Borrell.

Membres de la direcció del PSOE que s'asseuen a les primeres files del Congrés espanyol han admès que no han vist res. La número dos del partit i portaveu parlamentària, Adriana Lastra, ha reconegut que li ha semblat que un diputat d'Esquerra ha fet el "posat" d'escopir quan deixava l'hemicicle, però ha afegit que "no ha vist que escopís".

 

Creuament de desqualificacions entre Rufián i Borrell

 

La ministra de Justícia li demana a Borrell que es calmi (EFE)

 

Tot plegat ha començat arran d'un enfrontament verbal entre Rufián i Borrell. El portaveu republicà ha qualificat el ministre d'indigne i "hooligan": "Vostè és el ministre més indigne de la història de la democràcia espanyola, i n'hi ha hagut de molt indignes. Vostè, senyor Borrell, no és un ministre, vostè és un 'hooligan', vostè és un militant de Societat Civil Catalana, una vergonya per al seu grup parlamentari, més que res perquè és una organització d'extrema dreta."

A la seva resposta, Borrell ha acusat Rufián d'embrutar la política: "Un cop més, senyor Rufián, ha vessat a l'hemicicle aquesta barreja entre serradures i fems que és l'única cosa que és capaç de produir."

La presidenta, Ana Pastor, ha cridat l'atenció de Gabriel Rufián, que continuava protestant. Pastor li ha demanat fins a tres vegades que callés i l'ha acabat expulsant d'acord amb el reglament.

Pastor ha demanat l'enregistrament de les imatges de la sessió plenària d'aquest dimecres per analitzar aquest episodi i decidir si la mesa del Congrés ha de prendre cap mesura addicional.

 

La pel·lícula dels fets

 

Rufián surt expulsat de l'hemicicle. Borrell se'l mira (EFE)

 

Borrell assenyalant amb el dit un dels diputats d'Esquerra

 

Joan Capdevila, amb cara de sorprès, en el moment de sortir de l'hemicicle, parlant amb la portaveu socialista, Adriana Lastra

 

En les imatges captades es veu els diputats d'ERC abandonar l'hemicicle després de l'expulsió del seu portaveu adjunt, Gabriel Rufián, i un d'ells, Jordi Salvador, es gira cap al ministre quan passa per davant del seu escó.

Immediatament, Josep Borrell -que estava dret perquè estava en l'ús de la paraula- crida "Eh!, eh!, eh!" i sembla assenyalar amb el dit Joan Capdevila, el diputat republicà que surt de la sala davant del seu company Jordi Salvador. Capdevila s'atura un moment, sorprès per la reacció del titular d'Exteriors.

"Quan sortia una línia de diputats que acompanyaven Rufián, un s'ha girat i m'ha escopit", ha relatat el ministre davant dels periodistes als passadissos del Congrés, sense concretar quin parlamentari republicà havia estat.

El grup parlamentari d'ERC ha negat l'acusació i, alhora, ha exigit una rectificació de Borrell, a més de demanar empara a la presidenta del Congrés, una sol·licitud que també s'analitzarà a la mesa de la cambra.

Mentrestant, Pedro Sánchez ha demanat "disculpes" en nom de la política per "l'espectacle" que s'ha viscut en les últimes jornades al Congrés dels Diputats, i especialment pels fets d'aquest dimecres. El president espanyol s'ha "solidaritzat" amb Borrell, i ha demanat als grups polítics que facin una oposició constructiva i responsable.

"Tots els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats han de fer la reflexió que les sessions de control al govern no poden ser una cerimònia de la crispació. Aquesta no ha estat la primera però esperem que sigui l'última."

Paraules de Pedro Sánchez en la roda de premsa posterior a la cimera entre Espanya i Portugal que s'ha fet a Valladolid.

 

Pedro Sánchez amb el primer ministre portuguès, Antonio Costa (EFE)

 

A Catalunya, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha donat suport als diputats d'Esquerra i ha reclamat a Borrell que es disculpi "immediatament":

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut