Covid real, Sitges "fantàstica": arriba el 53 Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya

Covid real, Sitges fantàstic

Arrenca a Sitges el 53 Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya en un format híbrid, amb més de 250 projeccions presencials i més de 150 en línia

Pere GaviriaActualitzat

Els amants del gènere esperen el Festival de Sitges amb candeletes. La ciutat més "fantàstica" del Garraf ofereix any rere any els millors títols d'autors consolidats i descobreix nous talents, tant locals com internacionals. Serà entre el 8 i el 18 d'octubre, amb més de 250 projeccions presencials i més de 150 en línia.

El festival de cinema fantàstic més important planta cara a la pandèmia amb una edició adaptada que, òbviament, compleix escrupolosament amb tots els protocols de seguretat.  

S'ha reduït una mica l'oferta de pel·lícules i la presència de directors i actors. Però Sitges aguanta el tipus i per la seva catifa vermella passaran figures com Àlex de la Iglesia, Najwa Nimri, Mario Casas, Juanma Bajo Ulloa, Aura Garrido i Miki Esparbé.

 

Els actors Miki Esparbé, Aura Garrido i Dafnis Balduz han acompanyat els directors de "Malnacidos", Alberto del Toro i Javier Ruiz Caldera, en la jornada inaugural de la 53a edició del Festival de Sitges

 

La majoria, això sí, catalans i espanyols, que són els que es poden desplaçar fins a Sitges amb més facilitat. Davant d'una oferta considerable com la del festival, el millor que es pot fer és entrar a www.sitgesfilmfestival.com i començar a triar i remenar. Però, sobretot, el més divertit és arriscar-se i deixar-se endur per la intuïció.
 

 

La nostra tria

Igualment, per a qui ho prefereixi, aquí teniu alguns dels títols que mirarem de no perdre'ns als Informatius de TV3.

Comencem per la pel·lícula que inaugura el festival de Sitges, aquest 8 d'octubre. "Malnazidos" és una molt entretinguda cinta dels directors Javier Ruiz Caldera i Alberto del Toro sobre un grup de combatents dels dos bàndols de la Guerra Civil que lluiten plegats contra els zombis. Amb Miki Esparbé, Aura Garrido o Álvaro Cervantes entre els protagonistes.

"La vampira de Barcelona", de Lluís Danés, és una pel·lícula inspirada en la història d'Enriqueta Martí, acusada de segrestar i matar nens al Raval a principis del segle XX. Protagonitzada per Nora Navas i Roger Casamajor, és una coproducció de TV3 i es podrà veure per primer cop al festival.

Una altra producció catalana és "No matarás", de David Victori. Amb Mario Casas interpretant un bon noi que passa una nit que és un autèntic malson. També es veurà a Sitges l'últim treball de Kike Maillo, "Cosmética del enemigo", un thriller basat en la novel·la de la popular escriptora belga Amélie Nothomb. Totes dues tenen participació de TV3.

El realitzador basc Juanma Bajo Ulloa presenta "Baby", la història d'una noia addicta que intenta recuperar el seu fill de les mans d'una dona que comercia amb nadons. Tota una faula amb paisatges de tardor i una fotografia molt cuidada. I també veurem el primer capítol de "30 monedas", la sèrie de terror d'Álex de la Iglesia. que s'estrena al novembre a HBO i que arriba a Sitges després de passar pel Festival de Venècia.

Quentin Dupieux és ja un habitual del festival i, per això, "Mandibules" és una de les pel·lícules més esperades del festival, amb la curiosa història de dos amics que volen ensinistrar una mosca enorme. Un altre títol esperadíssim és "Península", seqüela de "Tren a Busan" del coreà Yeon Sang-Ho, que es va endur el premi a millor director el 2016.

També estarem molt pendents del segon treball de Brandon Cronenberg, "Possessor". El fill de David Cronenberg torna a Sitges després de vuit anys amb una pel·lícula de terror i ciència-ficció. I tot apunta que "Host", a la secció Seven Chances, serà una de les sensacions del festival. Pel·lícula de baix cost filmada durant la pandèmia i a través de Zoom.

"Relic" és el debut de l'australiana Natalie Erika. No és l'única òpera prima. El festival vol donar espai als directors debutants, al planter d'un gènere que es manté en plena forma. Altres òperes primes són "Le dernier voyage de Paul W.R.", de Romain Quirot, "The Owners" de Julius Berg o "Sea Fever" de Neasa Hardiman.
 

Premis i homenatges

La graella del festival està esquitxada de premis; a l'actriu Najwa Nimri, al director Paco Plaza, al dissenyador de so Oriol Tarragó i a l'actor Manuel de Blas, entre d'altres. I un gran premi honorífic per cloure el festival al gran David Lynch, amb projecció masteritzada de "L'home elefant".

Torna Sitges i tornem a Sitges! perquè Sitges ha tornat amb nosaltres, per Àlex Gorina
David Lynch

El festival homenatja també la primera pel·lícula de l'expressionisme alemany, "El gabinet del Dr. Caligary", de Robert Wiene, que compleix 100 anys i que es considera el referent del cinema posterior de gènere fantàstic.

Més enllà dels homenatges i dels premis, a la secció de documentals n'hem trobat tres al voltant de figures del cine que ens han interessat: "Citizen K.", el retrat del cineasta japonès Takeshi Kitano, "Be Water", sobre la figura de Bruce Lee; i "Kubrick by Kubrick", al voltant d'aquest altre mestre del cinema.

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut