Encaixada de mans entre Biden i Zelenski, aquest dilluns, durant la compareixença conjunta a Kíiv (Reuters/Evan Vucci)

Cop d'efecte de Biden: visita sorpresa a Kíiv, en el primer viatge en un any de guerra

El president dels Estats Units s'ha reunit amb el seu homòleg Volodímir Zelenski i ha anunciat més ajuda militar a Ucraïna

Juli Rodés AlmerActualitzat

Cop d'efecte diplomàtic de Joe Biden, aquest dilluns, amb una visita sorpresa a Kíiv, la capital d'Ucraïna.

El president dels Estats Units s'ha reunit amb el seu homòleg ucraïnès dos mesos després de la visita de Volodímir Zelenski a la Casa Blanca, el 21 de desembre, en el seu primer viatge a l'estranger des de l'inici de la invasió russa.

Abraçada entre Biden i Zelenski als carrers de Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

Anton Gerasxenko, assessor del Ministeri de l'Interior d'Ucraïna, ha compartit imatges de la visita a les xarxes socials.

"És un senyal molt directe i clar per a Putin", ha escrit, abans d'afegir: "Ucraïna vencerà!"


La reunió entre Biden i Zelenski a Kíiv ha tingut lloc quan falten quatre dies per al primer aniversari de l'ofensiva ordenada pel president rus, Vladímir Putin, el 24 de febrer de 2022.

Biden i Zelenski al palau Mariïnski, la residència oficial de la presidència ucraïnesa (Reuters/Gleb Garanich)

Zelenski ha volgut remarcar la "importància extrema" que aquest gest de suport té per a tots els ucraïnesos. I ha afegit que la nova ajuda militar anunciada per Biden és "un senyal inequívoc que els intents russos de guanyar no tindran cap oportunitat de reeixir".


Més ajuda militar, noves sancions

Durant la seva estada a Kíiv, Biden ha anunciat que Ucraïna rebrà un nou paquet d'ajuda militar per valor de 500 milions de dòlars. Una ajuda, ha afegit, que inclourà munició Himars (High Mobility Artillery Rocket System), el sistema de llançament múltiple de míssils de gran mobilitat i precisió, una de les armes més potents i efectives que Ucraïna ha rebut dels aliats occidentals.

Compareixença conjunta de Biden i Zelenski a Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

També s'ha referit explícitament a Putin: ha dit que el president rus "es pensava que Ucraïna era dèbil i Occident estava dividit", però estava molt equivocat. "Un any més tard, la prova és aquí, en aquesta sala", ha reblat Biden.  

Des de la Casa Blanca s'ha comunicat que Biden anunciarà noves sancions a empreses i oligarques russos que miren de donar suport a la maquinària de guerra del Kremlin.


Biden: "Kíiv m'ha arribat al cor"

La visita de Biden ha coincidit amb la commemoració, cada 20 de febrer, del Dia dels Cent Herois Celestials, que recorda el centenar de persones que van morir el 2013 en la repressió sagnant de l'anomenada Revolució de la Dignitat, les protestes europeistes també conegudes com a Euromaidan.

Biden i Zelenski han visitat el memorial erigit a Kíiv en honor seu. També el Mur en memòria dels caiguts per Ucraïna.

Biden davant del mur en memòria dels caiguts per Ucraïna (Reuters/Gleb Garanich)

Durant la compareixença conjunta davant la premsa de tots dos presidents, Biden ha declarat: "Kíev m'ha arribat al cor."

Mentre Biden era a Kíiv, les alarmes antiaèries han sonat.

 

Hi havia sospites que el president dels Estats Units podia fer una visita sorpresa a Ucraïna, però cap confirmació oficial.

Aquest matí, l'aparició a Kíiv d'una llarga comitiva de vehicles i el tall de diversos carrers han confirmat una visita d'estat que, més tard, s'ha confirmat que era la de Biden, que sí que se sabia que té previst visitar Polònia, on es reunirà amb el president, Andrzej Duda, i també amb líders d'altres aliats de l'OTAN.

La primera visita de Biden a Polònia va ser tot just un mes després de l'inici de la invasió russa. Aleshores, el president nord-americà ja va sorprendre en declarar obertament que "Putin és un botxí" que "no pot continuar en el poder".

Biden i Zelenski passegen a prop de la catedral de Sant Miquel, a Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

En aquella ocasió, mentre Biden era a Polònia, Rússia va atacar als afores de Lviv, una ciutat ucraïnesa a prop de la frontera. Els míssils russos van caure a uns 80 quilòmetres d'on haviat aterrat l'Air Force One, l'avió presidencial dels Estats Units.

L'alcalde de Lviv, Andrí Sadovi, els va considerar, irònicament, "una salutació" de Putin al seu homòleg nord-americà.

Un mes i mig més tard, la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, sí que va visitar Ucraïna. Va ser a la ciutat d'Újhorod, a prop de la frontera amb Eslovàquia, el 8 de maig, coincidint amb la celebració el Dia de la Mare al país.


Una placa al passeig del Valor

Abans de marxar de Kíiv, Biden ha pogut constatar que ja té una placa amb el seu nom al passeig del Valor de la capital ucraïnesa.

Zelenski i Biden davant la placa amb el nom del president dels EUA en el Passeig del Valor de Kíiv(Reuters/Ukrainian Presidential Press Service)

Altres persones que han vist reconegut d'aquesta manera el seu suport a Ucraïna arran de la invasió russa són la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, l'exprimer ministre britànic Boris Johnson i el cuiner espanyol José Andrés, per la seva feina al capdavant de l'ONG World Central Kitchen.


Aquest dimarts, discurs de Putin

Quan Biden ja era fora d'Ucraïna, la Casa Blanca ha explicat que ha avisat el Kremlin hores abans de la visita per evitar cap ensurt.

Es dona la circumstància que aquest dimarts està previst que Putin pronunciï el seu discurs anual sobre l'estat de la nació. Caldrà veure què dirà del que el Kremlin anomena oficialment "operació militar especial", i del suport occidental a Ucraïna.

Serà també pocs dies després que la vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, acusés Rússia d'haver comès crims contra la humanitat a Ucraïna.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaVolodímir ZelenskiJoe Biden
Anar al contingut