Damasc

Cop al règim sirià amb la mort dels màxims responsables de Defensa en un atemptat a Damasc

Un atemptat suïcida contra l'edifici que acull la seu de la Seguretat Nacional a Damasc ha causat la mort del ministre de Defensa sirià, el general Daud Abdellah Rayiha i del viceministre de Defensa i cap de l'espionatge, Assef Shawkat, que a més és cunyat d'Al-Assad. En l'atac també ha mort el general Hasan Turkmani, assistent del president sirià, a conseqüència de les ferides produïdes per l'atemptat.

RedaccióActualitzat
Un atemptat suïcida contra l'edifici que acull la seu de la Seguretat Nacional a Damasc ha causat la mort del ministre de Defensa sirià, el general Daud Abdellah Rayiha i del viceministre de Defensa i cap de l'espionatge, Assef Shawkat, que a més és cunyat d'Al-Assad. En l'atac també ha mort el general Hasan Turkmani, assistent del president sirià, a conseqüència de les ferides produïdes per l'atemptat.

També hi ha hagut diversos ferits, entre ells el ministre de l'Interior, Mohamed Ibrahim al Shaar, i el cap de la Seguretat Nacional, Hisham al Ijtiar. La televisió oficial ha informat que la seva situació és estable. A l'edifici, molt protegit i que es troba al centre de la capital siriana, s'hi celebrava una reunió de ministres i responsables policials.

Els rebels en reivindiquen l'autoria


Els rebels sirians han reivindicat l'autoria de l'acció. Segons ha explicat un portaveu de l'Exèrcit Lliure Sirià, l'han portat a terme en col·laboració amb els escortes d'alguns dels responsables polítics que hi havia a l'edifici.

Algunes versions asseguren que els rebels han enverinat els alts càrrecs reunits i que l'ambulància que hi ha acudit per atendre'ls estava carregada d'explosius. Altres parlen d'un suïcida que ha fet explotar un cinturó d'explosius. Sigui com sigui, els rebels han explicat que en un primer moment han negat l'autoria de l'atemptat perquè els seus combatents encara eren a l'edifici.

El cap de l'Estat Major, nou ministre de Defensa


El règim d'Al-Assad s'ha afanyat a nomenar el nou responsable de Defensa. Es tracta del cap de l'Estat Major, el general Fahd Yasem al-Freich, que justament havia substituït el ministre mort al capdavant de l'exèrcit sirià quan va assumir el càrrec al govern.

A més, el règim sirià, que atribueix l'atac a "mercenaris que treballen per a l'estranger", ha assegurat perseguir els responsables de l'atemptat per "netejar la pàtria de maldat".

Front diplomàtic

En les pròximes hores el Consell de Seguretat de l'ONU ha de votar un nou projecte de resolució contra el règim sirià, que pot tornar a topar amb el veto de Rússia i la Xina. Per evitar-ho, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha buscat el suport de la Xina amb una entrevista amb el president Hu Jintao. Ban Ki-moon li ha traslladat la seva preocupació per la violència a Síria i l'aposta per una iniciativa consensuada.

L'atemptat ha tingut lloc coincidint amb el quart dia de combats a Damasc entre tropes fidels al règim i soldats rebels. Segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, més de 60 soldats de l'exèrcit han mort les últimes 48 hores en els combats de Damasc. A més, fonts oficials turques han confirmat que hi ha dos generals de l'exèrcit sirià entre els 600 refugiats que han travessat la frontera turca les últimes 24 hores. Amb aquests, ja són una vintena els generals refugiats a Turquia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut