El condemnat era metge de família al CAP de Parda, a Pontevedra (Google streetview)

Condemnat a 3 anys de presó un metge per cobrar certificats de defunció, que són gratuïts

El facultatiu, de Pontevedra, cobrava entre 30 i 100 euros pel document, necessari per enterrar el difunt; també l'han inhabilitat durant 7 anys

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a tres anys de presó i set d'inhabilitació per a un metge de Pontevedra que va cobrar per expedir certificats de defunció, sabent que aquest tràmit administratiu necessari per enterrar un difunt no comportava cap cost.

Els fets van passar entre el 2016 i el 2018, quan el facultatiu exercia com a metge de família del Servei Gallec de Saude, al Centre d'Atenció Primària de Parda, a Pontevedra.

El 2021, l'Audiència de Pontevedra li va imposar la condemna de tres anys i un dia de presó i set d'inhabilitació per un delicte continuat de suborn, una decisió que va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG), i ara també la Sala Penal del Suprem, que rebutja el recurs de cassació del condemnat.
 

Cobrava entre 30 i 100 euros per un certificat gratuït

La sentència del Suprem reconeix com a fets provats que l'acusat es va desplaçar el novembre del 2016 a un domicili a Pontevedra on havia mort una dona. El metge va confirmar el decés, però se'n va anar sense signar cap document, instant la funerària a acudir al centre de salut on treballava per sol·licitar-lo. Allí, va demanar a l'empleat de la funerària el pagament de 70 euros per expedir el certificat de defunció, una quantitat "que li va ser entregada i repercutida a la família de la morta", puntualitza la resolució. 

El metge, conscient que aquest tràmit era gratuït, va repetir l'operació el gener del 2018, quan va anar a un altre domicili per certificar una mort. Minuts més tard, el doctor va demanar 70 euros a un altre empleat de l'empresa. Aquesta vegada, però, el treballador de la funerària s'hi va negar. En aquest casel condemnat es va limitar a lliurar-li el "comunicat d'èxitus", mentre que la certificació oficial de defunció la va fer el metge de capçalera de la difunta.

Un mes més tard, el doctor hi va tornar sol·licitant aquesta vegada 30 euros, en un cas de circumstàncies similars. En aquesta ocasió, l'empleat de la funerària va accedir a fer el pagament.

El juny d'aquell mateix any, el metge va repetir per última vegada l'operació. Aquesta vegada va demanar 100 euros, que l'empleat tampoc va accedir a pagar.

La sentència, l'Audiència de Pontevedra, a banda de la pena de presó i inhabilitació, el va condemnar a tornar els 70 i 30 euros dels quals s'havia apropiat.

Ara, el Suprem rebutja el recurs del condemnat assegurant que ni a la sentència de l'Audiència, ni al recurs al TSJG "se'ls pot fer cap retret", ni a l'actuació del jurat.

ARXIVAT A:
SalutJudicialTribunal Suprem
Anar al contingut