Barcelona

Torra: "Defensaré que en aquesta legislatura es torni a exercir el dret d'autodeterminació"

ERC respon al president de la Generalitat que "no és el moment de terminis, sinó de consens" i afegeix que valorarà la proposta "que acabem de conèixer"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dijous al Parlament a petició pròpia per exposar la seva posició sobre la situació política creada a Catalunya després de la sentència del judici del procés.

 

"El dret a Espanya es basa només en la sagrada unitat d'Espanya"

El president de la Generalitat ha començat el seu discurs afirmant que compareix "amb consternació i indignació":

"Som en un moment important. La victòria de la voluntat popular va ser el preludi d'una onada de repressió que no ha acabat."

"Espanya ha respost amb el Codi Penal i la repressió i s'ha allunyat dels estàndards democràtics."

"El dret a Espanya es basa només en la sagrada unitat d'Espanya."

"S'hauran de tornar a posar urnes per a l'autodeterminació"

Això l'ha portat a afirmar que la sentència ha de portar a l'autodeterminació, i que aquesta s'ha d'exercir abans que acabi la legislatura:

"Si per posar les urnes ens condemnen a 100 anys, s'hauran de tornar a posar urnes per a l'autodeterminació."

"Tenim un deure immens: fixar les vies per concretar l'exercici del dret a l'autodeterminació en el termini més breu possible. I en el marc d'aquest acord nacional, defensaré que en aquesta legislatura s'acabi tornant a exercir el dret a l'autodeterminació. Ara es tracta d'aconseguir-ho, no només d'intentar-ho."

"Cal que seguim endavant. No deixar-nos intimidar per les amenaces, hem de poder-la validar per aconseguir la independència."

Al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que els últims dies li ha reclamat insistentment que condemni la violència, Torra li ha contestat que afronti la situació "donant veu a la ciutadania":

"Apel·lo Sánchez a encarar el conflicte com ho fan les democràcies, donant veu a la ciutadania."

 

"La violència no ens representa"

El president, a diferència del que va fer en la intervenció d'aquest dimecres, ha donat suport al cos dels Mossos d'Esquadra, i ha condemnat la violència als carrers dels últims dies:

"L'única via per avançar en la independència és la no-violència. La violència no ens representa, la condemnem."

"Els Mossos han de protegir la població, tenen tot el meu suport. Han de ser escrupolosos amb la seva actuació."

He demanat al conseller que investigui qualsevol actuació irregular. Hi ha imatges que no ens han agradat a ningú."


"Jo m'autoinculpo"

Torra ha portat al terreny personal la seva reacció a la sentència del judici del procés:

"Jo m'autoinculpo. Jo també soc autor d'aquest fals delicte que se'ls ha imputat."

"No cal ser independentista per veure que això és una vergonya."

"El judici va ser una escenificació d'una sentència que ja estava escrita."

"Cal ser valent en democràcia. La gent et dona la confiança per tirar endavant projectes polítics. És una falsa drecera voler guanyar reprimint."

La proposta de Torra que en aquesta legislatura s'acabi tornant a exercir el dret a l'autodeterminació ha agafat per sorpresa també el grup parlamentari de JxCAT, que defensen que aquesta és una opinió personal del president. Els diputats la valoraran després de parlar-ne amb Torra.

  

ERC: "No és el moment de posar dates"


En la seva intervenció, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, s'ha mostrat en desacord amb la intenció expressada per Torra d'exercir l'autodeterminació en aquesta legislatura.

Sabrià, que ha assegurat que el seu partit no coneixia aquesta intenció, ha dit que ara no es poden "posar dates", sinó que cal "acumular forces":

"Ara és l'hora d'acumular forces i de créixer per tornar-ho a fer amb la certesa, ara sí, que guanyarem. No és el moment de posar dates, sinó de treballar aquells consensos que representen el 80% de la ciutadania de Catalunya, de trobar acords entre els múltiples actors, i aquí és on creu ERC que s'ha de portar la proposta que ens feia avui el president i que acabem de conèixer, una proposta que valorarem."

Aquesta és la intervenció sencera del portaveu d'ERC:


Discurs de 30 minuts

El ple ha començat amb la intervenció sense límit de temps del president, intervenció que al final ha durat 30 minuts gairebé exactes.

Un cop ha acabat, i després d'un breu descans, ha començat la intervenció de Lorena Roldán per part de Ciutadans.

Cs: Un "tsunami de violència" que "arrasa per allà on passa"


Roldán ha acusat Torra repetidament de ser un "irresponsable" i ha assegurat que "no es mereix ser el president de tots els catalans".

La portaveu de Ciutadans ha fet servir el concepte de "tsunami" per donar-li la volta, i qualificar-lo de "tsunami de violència":

"Tsunami li diuen vostès, com a metàfora no té preu, arrasa per allà on passa, sembrant el caos, barricades, carrers en flames, llançament de pedres..."

Roldán ha reclamat a Torra que dimiteixi immediatament.


Tots els membres del seu grup parlamentari han assistit al ple amb una samarreta amb un logotip del seu partit.

PSC: "Una quimera unilateral i il·legal"


La intervenció següent ha estat la del líder del PSC, Miquel Iceta, que també ha demanat al president que dimiteixi.

Iceta ha acusat Torra de posar la independència pel davant de tot:

"Vostè posa la independència per sobre de la convivència, li demano que dimiteixi, deixi que algú altre es posi al capdavant. Algú capaç de defensar l'autogovern al davant d'una quimera unilateral i il·legal. Faci un pas al costat, i plegui."

En la rèplica, ha recordat a Torra que quan va accedir al càrrec va afirmar que no ho havia fet per gestionar l'autonomia, i li ha assegurat que Catalunya no deixarà de ser una autonomia "en els pròxims 3 anys".

Iceta ha afegit que el que ha proposat aquest dijous el president és "repetir tots els errors que ens han portat fins aquí."

CEC-P: "Un discurs delirant i irresponsable"


També la portaveu de Catalunya En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reclamat la dimissió de Torra.

Albiach l'ha acusat d'haver fet "un discurs delirant i irresponsable que no es correspon amb la realitat del país":

"Espero que la primavera del 2020 vostè ja no hi sigui i nosaltres formem part de la solució. Vostè està parlant només als seus, i em sembla que a una part cada vegada més petita dels seus."

La portaveu d'ECP l'ha acusat de comportar-se com un activista, i li ha reclamat que es cregui el seu paper de president de la Generalitat.

La CUP critica l'"onada de violència policial"


El cap de llista de la CUP, Carles Riera, s'ha felicitat de les mobilitzacions en resposta a la sentència del Tribunal Suprem.

Riera, però, ha lamentat la "violència desfermada" d'aquests dies, que ha atribuït a una "onada de violència policial".

En aquest sentit, el portaveu de la CUP ha retret a Torra no haver-ho aturat, i ha considerat que això és la mostra del "fracàs absolut" del seu govern:

"L'objectiu de l'independentisme no ha de ser preservar les institucions autonòmiques a qualsevol preu, sinó preparar la república. Les mobilitzacions serveixen per demostrar que l'Estat és demofòbic, però també han de servir per ajudar a definir un programa polític."

"Les autonomies són ja una ficció i la democràcia a Espanya és un miratge. Això ha portat milers de joves sense futur ni present a sortir al carrer per guanyar-se un futur de dignitat, de drets socials i polítics que no és possible ara en el marc del règim. Això va més enllà del sobiranisme."

Riera s'ha mostrat d'acord amb Torra que el dret d'autodeterminació és "irrenunciable", però que "no pot ser moneda de canvi en cap negociació política."

El PP critica el "cinisme insuportable" de Torra

Per part del PP ha intervingut el seu actual líder, Alejandro Fernández, que ha centrat la seva intervenció a agrair als cossos policials l'actuació d'aquests dies:

"Sabem que allò vostre no és violència sinó l'ús legítim de la violència per mantenir la convivència, i també ho agraeixo als milers i milers de mossos decents. Tinc l'honor de compartir moltes hores amb vosaltres."

A Torra li ha retret el discurs d'aquest dijous, però sobretot la intervenció pública d'aquest dimecres a la nit. Segons ha dit Fernández, el president de la Generalitat la va fer "amb dosis de cinisme insuportables", i l'ha acusat de ser deshonest.

 

Rebutjada una proposta de Cs contra Torra

Al final del ple s'ha votat una petició de Ciutadans per modificar l'ordre del dia per introduir un debat sobre les suposades relacions de Torra amb els detinguts el 23S.

La proposta s'ha rebutjat per 67 vots en contra, 57 a favor i 8 abstencions.

Ciutadans pretenia debatre sobre el contingut de diverses filtracions periodístiques que asseguren que hi ha proves contra Torra en el procediment en marxa per terrorisme a l'Audiència Nacional i que va iniciar la Guàrdia Civil.

Els grups que hi han votat a favor han al·legat que el sumari del cas és secret i que, per respecte a l'àmbit judicial, no s'havia de debatre en el ple sobre el contingut de les filtracions.


La compareixença de Torra al Parlament la va demanar ell mateix aquest dilluns just després de coneixe's el contingut i les penes de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes empresonats.

Es produeix també hores després del seu discurs institucional d'aquesta nit de dimecres, per demanar "calma i serenitat", en un intent d'aturar els aldarulls a Barcelona i a altres ciutats de Catalunya en protesta per la sentència.

La diputada de JxCat Laura Borràs, l'expresident Artur Mas i la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, aquest matí al Parlament (ACN)

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut