Buch defensa l'actuació dels Mossos i demana "aïllar" els grups "provocadors i agitadors"

El conseller d'Interior no dimiteix i assegura que no hi ha cap motiu per aplicar la llei de seguretat nacional

RedacccióActualitzat

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut aquest dimecres per donar explicacions sobre les actuacions dels Mossos d'Esquadra durant les protestes que s'han fet després de la publicació de la sentència del procés.

Buch ha defensat l'actuació dels Mossos d'Esquadra i ha demanat aïllar el grups violents que actuen al final de les manifestacions pacífiques:
 

"Ahir arribada la nit, la tensió va incrementar i grups reduïts violents es van enfrontar amb la policia. La defensa de la llibertat no necessita llançament d'objectes contra vehicles policials. Les mostres d'enuig s'han de fer de forma cívica i pacífica."

"No podem permetre que incidents indesitjats malmetin la imatge de centenars de milers de persones que s'han mobilitzat amb civisme i sense incidents."

S'ha detectat la presència de grups provocadors i agitadors a l'acabament de les manifestacions pacífiques. Cal aïllar aquests grups i no donar-los cabuda dins de les concentracions cíviques que Catalunya ha realitzat, realitza i realitzarà."

"Aquests són actes de violència sense sentit i sense objectiu que no representen el nostre poble. Ha de ser la política que defensi i articuli la voluntat del poble de Catalunya."

 

Buch també ha estat clar: "Davant de brots de violència, la policia actuarà". I ha afegit:

"És intolerable les imatges que vam veure ahir, amb més de 250 incendis a Barcelona, amb barricades i escenes de violència i més de 200 ferits entre ciutadans i policia. Ni el poble català ni l'independentisme ni una societat democràtica se les pot permetre."

Sobre si s'ha plantejat en aquests darrers dies la seva dimissió, Buch ha respost que forma part de la normalitat que es demani la dimissió al conseller de l'Interior, però ha dit que ara té altres prioritats:

"Estic concentrat en garantir l'ordre públic d'aquest país i els drets dels catalans a manifestar-se. Tindrem temps de fer les valoracions corresponents i de fer valoracions, soc del que dona explicacions. No hi haurà problema a fer balanç."

El conseller d'Interior també ha estat categòric i diu que no hi ha motius perquè el govern espanyol apligui la llei de seguretat nacional

"No estem donant cap motiu perquè s'apliqui la llei de seguretat nacional. Vull agrair als Mossos la feina que s'està fent amb dificultats. Ahir vam tenir sabotatges i policies ferits. La confiança en el cos és plena. Ningú no ens pot manllevar la competència en seguretat."


Expectativa mediàtica

La convocatòria, que inicialment estava prevista aquest matí de dimecres, després de la reunió d'urgència que havia convocat el president Torra amb el vicepresident Aragonès, i les conselleres Budó i Capella. La roda de premsa del conseller s'ha anat ajornant i finalment s'ha passat a la tarda.
 




La compareixença ha aixecat una gran interès mediàtic perquè el conseller Buch està en l'ull de l'huracà: fa mesos que en ell se centren totes les mirades i ara encara més, després de dos nits consecutives de greus aldarulls.

 

Buch està qüestionat per part d'alguns sectors del govern català i, també té la pressió del govern espanyol, que mira amb detall l'actuació dels Mossos, i l'amenaça d'una intervenció.

Mentre el conseller afronta un dels moments més delicats de la seva gestió, a l'edifici de la Conselleria s'hi ha pogut veure el general Pedro Garrido, el cap de la Guàrdia Civil, autor del polèmic discurs que va fer enfadar els Mossos
 

 

 

Més reforços de la Policia Nacional

D'altra banda, la Policia Nacional desplaçarà nous efectius a Catalunya a partir d'aquest cap de setmana, tal i com estava previst en el pla operatiu inicial dissenyat per garantir la seguretat després de la publicació de la sentència.

El Ministeri de l'Interior assegura que així es vol aconseguir més seguretat en la gestió de les mobilitzacions i facilitar els relleus i el descans entre els agents ja desplaçats a Catalunya.

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut