Les pastilles redueixen la fertilitat dels homes sense afectar-los a nivell hormonal (Pexels/Ron Lach)

Comencen a provar la primera píndola anticonceptiva masculina que no altera les hormones

Setze britànics participen en l'assaig clínic per comprovar l'efectivitat d'una pastilla que atura la formació d'espermatozoides als testicles

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La pastilla anticonceptiva masculina avança molt lentament, però avança. Potser falten anys perquè se'n comercialitzi una de segura i efectiva, però no tants com es pensava. 

I és que ja s'ha començat a provar amb humans un fàrmac dissenyat per un equip de la Universitat de Minnessota que fins ara ha tingut molt bons resultats tant en ratolins com en micos.

Els investigadors han aprofitat la llarga experiència en anticoncepció femenina --més de 60 anys-- per desenvolupar una píndola que tingui els mínims efectes secundaris possibles. I, en contra del que passa amb les dones, aquest fàrmac redueix la fertilitat dels homes sense interferir en les hormones sexuals, com explica la professora Gunda Georg, directora del projecte:

"El món està preparat per a un agent anticonceptiu masculí i produir-ne un que no actuï sobre hormones. És el més adequat, tenint en compte el que sabem sobre els efectes secundaris que han patit les dones durant dècades a partir de la píndola."

Setze voluntaris britànics són els primers a provar-la en humans. L'assaig s'està fent a una clínica de Nottingham i els resultats es faran públics a la primavera.

El fàrmac, anomenat YCT-529 i que es va presentar l'abril del 2022, inhibeix la proteïna RAR-a (el receptor alfa de l'àcid retinoic), que està implicada en la formació d'espermatozoides. Aquesta proteïna forma part del grup de receptors nuclears que, units a un derivat de la vitamina A, són necessaris per al desenvolupament embrionari, el creixement de les cèl·lules i la seva diferenciació, per exemple, per formar espermatozoides.

L'assaig en ratolins ha tingut un 99% d'efectivitat per prevenir embarassos. Els seus efectes han desaparegut un mes després de deixar de prendre el fàrmac, és a dir, que en 4 setmanes han recuperat la fertilitat.

El nou fàrmac, en fase d'assaig clínic, seria "tant efectiu o més" que les píndoles anticonceptives femenines, segons els seus promotors (Pexels/Ron Lach)


Sense els efectes secundaris de la testosterona

Històricament, el pes de l'anticoncepció sempre ha recaigut en les dones. Hi ha una desena de mètodes barrera dissenyats per a les dones, com el preservatiu femení, el diafragma o el DIU (dispositiu intrauterí), les hormones injectables o en pegats, els anells vaginals, les píndoles, els implants anticonceptius, les anomenades "pastilles de l'endemà" o la lligadura de trompes, com a mètode quirúrgic definitiu. La majoria, però, amb efectes secundaris.

En els homes, en canvi, hi ha menys opcions segures: bàsicament dues, el preservatiu i la vasectomia. Fa anys que la ciència busca un fàrmac per als homes similar a les píndoles anticonceptives de les dones. Hi ha assajos en marxa sobre pastilles o gels que actuen sobre la testosterona, l'hormona sexual masculina, però la seva inhibició provoca efectes secundaris com augment de pes o del colesterol dolent o depressió.

Els voluntaris que participen en aquest estudi aniran rebent dosis cada cop més altes del compost YCT-529, i se'ls anirà monitorant, per veure si amb aquest fàrmac baixa la quantitat d'espermatozoides presents a l'esperma i si tenen, o no, cap efecte secundari.

La llicència per produir i vendre aquest medicament l'ha comprat Your Choice Therapeutics, que assegura que el fàrmac és "99% efectiu i 100% reversible" i "tan eficaç o més que les píndoles anticonceptives femenines".

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
Anar al contingut