Com serà la nova tarifa regulada de la llum: més estable, però no més barata

La proposta del govern espanyol està previst que entri en funcionament al gener

Esther OrtegaActualitzat

La nova reforma del PVPC, la tarifa regulada de la llum, vol acabar amb un dels aspectes que més incertesa provoca entre els usuaris: les fortes oscil·lacions de preu fins i tot dins un mateix dia. I com a exemple, el passat 1 de novembre. A les 9 del vespre el MWh pujava a 180 euros i a les dues del migdia en costava 80. I això es trasllada directament a la factura. Malgrat ser festiu, i per tant període vall tot el dia, la diferència entre cuinar o posar una rentadora a una hora o una altra és enorme.

"Estar exposats al mercat majorista --explicar Pep Salas, conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)-- té l'avantatge d'aprofitar els períodes barats, però té el desavantatge de pagar molt pels períodes cars; i si com a consumidors no sabem quan són barats o quan són cars, podem prendre decisions de consum errònies i llavors resulta que hem consumit quan era car i hem deixat de consumir quan era barat perquè, a més a més, cada dia canvia."

 

Aplicació progressiva

Una part de la nova tarifa continuarà depenent de la cotització diària, com fins ara, però fins al 55% del preu dependrà de la seva cotització a llarg termini durant el mes, el trimestre o la previsió anual.

Serà una proporció que anirà creixent de forma progressiva. Així, el primer any els futurs representaran un 25% del preu, el 2024 seran ja el 40%, fins a arribar al 55% ja al 2025. I dins d'aquest percentatge el pes que tindria cada mercat de futurs seria diferent. El 10% correspondria a la previsió mensual, el 36% a la trimestral i el seria l'anual la que tindria més pes, un 54%.

Serà més estable, però això no voldrà dir més barata. La previsió de preu a futurs per a l'any vinent augura que l'etapa de preus elevats continuarà. Segons Salas, "potser no es podrà intervenir tant en si els preus són més alts o més baixos, perquè depèn d'altres temes com el preu del gas, etc, però sí que com a mínim s'intentarà que no hi hagi tantes diferències, que no hi hagi tanta volatilitat entre unes hores i unes altres i per tant la factura que acabem pagant a casa sigui més estable al llarg del temps."

Condicions per accedir-hi

Una altra de les novetats que presenta la proposta és que les empreses de més de 10 treballadors no s'hi podran acollir. "Hi ha una part de consumidors que potser eren més negocis convencionals que podien fins ara estar-hi acollits i ara no ho podran estar."

El nou PVPC, doncs, amplia les condicions per accedir-hi. D'una banda, es manté el llindar de potència màxima contractada en com a molt 10 KWh, però es posa una segona condició: la de ser o bé un particular o una microempresa.

La nova tarifa PVPC hauria d'entrar en vigor al gener. Abans, però, cal veure si s'incorporen canvis després d'aquest mes a informació pública, aportacions que hagin pogut fer durant aquest temps associacions de consumidors i els diferents agents, i de l'informe preceptiu que ha d'emetre la CNMC en les pròximes setmanes.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut