Madrid

César Antonio Molina: l'escriptor que va arribar a ministre

César Antonio Molina va arribar al Ministeri de Cultura el 2007 com a independent. La seva carta de recomanació eren uns trenta llibres d'assaig, prosa i poesia, i la direcció de l'Institut Cervantes. El nomenament no va agradar tothom. Rosa Regàs, en aquell moment directora de la Biblioteca Nacional, va dimitir per les diferències amb el nou ministre. El retorn de part dels papers de Salamanca a Catalunya, la polèmica amb Exteriors per les competències en Cultura a l'estranger i la lluita contra la pirateria són algunes de les fites al capdavant del Ministeri.

Actualitzat
La seva substituta, Ángeles González-Sinde, directora l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques té un perfil molt més acceptat i consensuat en el món de la cultura.

César Antonio Molina va néixer a la Corunya el 1952. És llicenciat en Dret i en Ciències de la Informació i es va doctorar "cum laude" amb una tesi sobre la premsa literària espanyola. Ha dedicat tota la seva vida a la literatura, i ha escrit més de trenta llibres que alternen l'assaig amb la prosa i la poesia.

Va acceptar l'encàrrec de ministre el juliol del 2007 com a independent, i es va presentar a les eleccions del 2008 per a la seva província natal. Va obtenir una acta de diputat al Congrés.

Durant els gairebé dos anys com a ministre ha tirat endavant la llei del cinema, que va deixar gairebé enllestida la seva predecessora Carmen Calvo; també el Codi de Bones Pràctiques, que regula, entre d'altres coses, el nomenament dels directors dels centres artístics que depenen del Ministeri. Ha modificat el reglament dels premis Nacionals de Literatura i n'ha augmentat la dotació econòmica. Una altra de les reformes que va impulsar és la del polèmic cànon digital.

Abans d'entrar en la vida política, va treballar de professor de Teoria i Crítica Literària a la Universitat Complutense de Madrid. Durant els últims vuit anys també ha impartit classes d'Humanitats i de Periodisme a la Universitat Carles III.

A banda de la vida acadèmica, César Antonio Molina va treballar durant deu anys com a periodista a "Cambio 16" i a "Diario 16". D'aquesta publicació en va arribar a ser director adjunt i responsable de la secció de Cultura i espectacles.

Ha estat director gerent del Cercle de de Belles Arts i director de l'Institut Cervantes. L'any 2005, el govern francès el va nomenar Cavaller de les Arts i les Lletres.
Anar al contingut