Madrid

Cau el nombre de fumadors a Espanya, però no és la llei antitabac el que els motiva

La polèmica llei antitabac, en vigor des del gener de l'any passat, ha estat efectiva a l'hora de contribuir a la reducció del nombre d'espanyols que fumen, però menys del que fins ara es pensava. Així ho corrobora un estudi elaborat per la Societat Espanyola de Neumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Segons les dades fetes públiques, al voltant d'1,2 milions d'espanyols de més de 13 anys han deixat de fumar des del gener del 2006. Això sí, només un 8% afirma haver-ho fet influït per la introducció de la nova normativa.

Actualitzat

L'informe revela que del total d'exfumadors actuals, prop de 6,6 milions de persones, el 19%, prop d'1,2 milions, ho és des de l'entrada en vigor de la llei, l'1 de gener del 2006. Això sí, tan sols 95.000 d'aquests exfumadors va prendre la decisió de prescindir de la nicotina influïts per l'entrada en vigor de la nova norma.

A banda d'aquesta dada, l'informe de la SEPAR aporta xifres que conviden a l'optimisme. Entre d'altres, la que assenyala que el 65,9% de la població no fuma en l'actualitat, 4,7 punts percentuals més respecte a l'informe de 2006 i abans de l'entrada en vigor de la llei antitabac. Segons el coordinador de l'estudi, Carlos Jiménez, això es deu al fet que "menys joves s'han incorporat al consum de tabac".

A més, el percentatge de fumadors ha baixat, del 23,4% al 17,2%, tot i que també es constata que el 46% dels fumadors no ha intentat mai deixar de fumar. La mitjana d'intents fallits és de tres i només el 10% dels que intenten vèncer l'addicció recorre a ajuda medicosanitària.

Una altra de les conclusions de l'informe, en aquest cas directament vinculada a la norma contra el tabac, té a veure amb l'exposició dels no fumadors al fum ambiental del tabac, que s'ha reduït en un 33% en els quatre ambients analitzats: feina, llar, centres educatius i d'oci.

Anar al contingut