El coet Llarga Marxa 5b, el 23 d'abril, 6 dies abans d'enlairar-se, al centre espacial Wenchang de la Xina (Reuters)

Cau a l'oceà Índic el coet xinès que s'acostava a la Terra de forma descontrolada

S'han complert les previsions de l'agència espacial de la Xina, però hi havia el risc que caigués sobre zones habitades

Al voltant d'un quart de cinc de la matinada de dissabte a diumenge hora catalana ha caigut a la Terra el gran coet xinès fora de control que tenia pendent mig planeta. Ho ha fet a l'oceà Índic, a prop de les illes Maldives, al sud de l'Índia.

L'oficina espacial xinesa ha assegurat que la major part de l'aparell s'ha desintegrat en entrar a l'atmosfera terrestre. Per sort, s'han complert les previsions de la Xina, que havia dit que les restes caurien, per estadística, a l'oceà o en zones deshabitades.

El coet Llarga Marxa 5b, d'unes 20 tones de pes i 30 metres de llargada, es va fer servir la setmana passada per llançar un dels mòduls de la futura estació espacial de la Xina.

Espectadors contemplant l'enlairament del coet Llarga Marxa 5b, el 29 d'abril al centre espacial Wenchang de la Xina (Reuters)

28.000 quilòmetres per hora

La mida de l'objecte i la velocitat a la qual avançava, uns 28.000 quilòmetres per hora, han provocat l'activació dels principals serveis de vigilància espacial, com el Pentàgon dels Estats Units o el Servei de Vigilància i Seguiment Espacial de la Unió Europea.

Les restes del coet han entrat a l'atmosfera terrestre passades les 4 d'aquesta matinada hora catalana, i han caigut a 72.47 graus de longitud est i 2.65 graus de latitud nord.

El coet s'ha pogut veure des de terra quan ha passat per sobre d'Oman, el país més oriental de la península Aràbiga, l'últim territori que ha sobrevolat abans d'impactar a l'aigua:

 

 

 

L'orquestra simfònica de Xian, en plena actuació durant l'enlairament del coet Llarga Marxa 5b, el 29 d'abril (EFE/Matjaz Tancic)

 

ARXIVAT A:
CiènciaMeteorologia
Anar al contingut