Catalunya rebrà dels pressupostos més que el 2021 i menys del que li tocaria pel PIB

El govern espanyol busca el suport d'ERC per aprovar els pressupostos, i l'intenta seduir amb 231 milions més que l'any passat per a Catalunya, només superada per Andalusia en inversió

Actualitzat

Catalunya rebrà 2.230 milions d'euros en inversió pública l'any 2022, segons els pressupostos generals que aquest dimecres han arribat al Congrés dels Diputats.

La xifra suposa un augment de 231 milions respecte al 2021 i el 17,2% del total dels diners que el govern de Pedro Sánchez invertirà l'any vinent a Espanya. Tan sols Andalusia rebrà més diners que Catalunya.

A aquests diners cal afegir-hi 200 milions d'endarreriments per complir amb la disposició addicional tercera de l'Estatut. Per tant, el total són 2.430 milions.

Aquestes xifres són el principal argument que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, pretén utilitzar per aconseguir el suport d'almenys un dels partits independentistes catalans, sense el qual els pressupostos no podran ser aprovats.

I és que entre PSOE i Unides Podem no arriben al mínim de diputats per fer-ho; els en falten 22. Per això busquen repetir la fórmula de l'acord d'investidura, aconseguint el suport d'ERC i el PNB.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat els pressupostos davant l'oposició (Eduardo Parra / Europa Press)


Els partits catalans arrufen el nas

Des dels partits catalans, aquesta inversió per a Catalunya no és tan ideal com s'anuncia des del govern espanyol. D'entrada, la inversió no correspon al pes de Catalunya al PIB estatal, que és del 19%.

Els diners, però, podrien ser el menys important a l'hora d'arribar a un acord entre el govern espanyol i els partits catalans. Encara més, alguns ja estan del tot descartats, com la CUP, que han advertit que ni tan sols s'asseuran a negociar fins que no hi hagi un reconeixement del dret d'autodeterminació.

Junts també està instal·lat en el no i reclama un front comú de les formacions independentistes. Per la seva part, Esquerra Republicana -l'únic partit que seu a la taula de diàleg amb l'Estat- vol un gest previ de l'executiu espanyol: un reconeixement del català a la futura llei de l'audiovisual.

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, durant la sessió d'aquest dimecres (Eduardo Parra / Europa Press)


Els pressupostos més expansius de la història

Els pressupostos desgranats aquest dimecres al Congrés suposen una despesa rècord de 196.000 milions d'euros. Les partides es destinaran a diferents conceptes, i totes segueixen la mateixa filosofia: la d'assegurar l'estat del benestar.

Aquests diners es podran assignar als diferents ministeris perquè Montero preveu que hi haurà més activitat econòmica, que es crearan llocs de treball i que, per tant, es podran recaptar més impostos

A més, s'hi sumaran totes les aportacions dels fons europeus, que aportaran diners per a inversions, digitalització i investigació, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut