Algunes famílies no han esperat a divendres per jugar als parcs (EFE/Alejandro García)
Algunes famílies no han esperat a divendres per jugar als parcs (EFE/Alejandro García)

Catalunya entra a la represa amb crides a no abaixar la guàrdia

La nova normalitat comença, a les portes de Sant Joan, amb límits a l'aforament dels locals fins al 25 de juny

RedaccióActualitzat

Des d'aquesta mitjanit, Catalunya entra en l'etapa de la "represa", la manera la Generalitat ha batejat la "nova normalitat" del govern espanyol. La fase 3 a tot Catalunya només ha durat 16 hores.

Amb la recuperació de les competències, la Generalitat ha aprovat el decret que anul·la l'estat d'alarma i elimina les fases com les hem conegut fins ara.

 

 

Mobilitat amb prudència

Deixem enrere la majoria de restriccions del desconfinament i es permet la mobilitat per tot el territori català, encara que per canviar de comunitat autònoma caldrà esperar fins a les 0 hores de diumenge, 21 de juny, amb la fi de l'estat d'alarma al conjunt de l'estat.

En qualsevol cas, es demana màxima prudència, sobretot de cara al cap de setmana, quan molts aprofitaran per desplaçar-se a la segona residència, i més a les portes de Sant Joan.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat ser "més prudents que mai" perquè "un excés o una imprudència" podria abocar-nos a un altre "confinament estricte". "No em tremolarà la mà per prendre les decisions que siguin necessàries per vetllar per la salut dels ciutadans", ha advertit.

Usuaris a l'estació de Sants, aquest dijous (EFE/Toni Albir)

 


Les normes bàsiques, intactes

El que no canvia és la necessitat de protegir-se per evitar el contagi del coronavirus, que continua actiu, encara que s'ha reduït el nombre de contagis i la majoria són casos lleus o asimptomàtics.

Aquesta autoprotecció, que també protegeix la resta de persones, passa pel rentat freqüent de mans i per mantenir la distància d'1,5 metres i, quan això no sigui possible, portar mascareta, que continua sent obligatòria com fins ara, en aquelles situacions on no es pugui garantir la distància física.

Per això, el govern apel·la a la responsabilitat ciutadana.

Vida social sí, però sense aglomeracions

En aquesta etapa de represa es poden fer reunions familiars i activitats socials, inclosa la pràctica esportiva no professional. La limitació és evitar que es generin aglomeracions -situacions en què no es pugui respectar el metre i mig de separació entre persones- o superar l'aforament permès.

És preferible fer les trobades a l'aire lliure, en comptes dels espais tancats i, en la mesura del que sigui possible, mantenir grups de contacte estables.


Transició fins al 25 de juny

Clientela en un bar del mercat de la Boqueria (EFE/Alejandro García)

 

S'estableix una setmana de transició i fins dijous que ve, 25 de juny, es mantenen els aforaments establerts per als espais públics, que són d'un 50% de la capacitat a l'interior i un 75% a l'exterior.

Passat Sant Joan ja no es regularan, però caldrà garantir una distància física d'1,5 metres entre persones o bé l'equivalent de dos metres quadrats i mig de seguretat personal.

Els establiments hauran de vetllar per complir les distàncies i establir quantes persones hi caben i com es delimiten els espais.

Quan sigui possible portar mascareta, sempre es podran reduir les distàncies. També en el cas que els operadors tinguin registrat, per exemple, qui ha ocupat cada seient i si s'han pogut establir circuits per entrar o sortir.

Les regulacions per a aquesta fase de la represa es completaran amb els plans de contingència que elaborarà el govern d'una quinzena de sectors. Del comerç a l'oci, l'espai de cultura, educatius o serveis socials.

Reobren els parcs infantils

Famílies fent ús d'un parc infantil del Park Güell, aquest dijous (EFE/Alejandro García)

 

Una de les reivindicacions més escoltades des de fa setmanes, la reobertura dels parcs infantils, s'ha materialitzat aquest mateix dijous a la tarda. A Barcelona ja s'han començat a desprecintar i es netejaran i es desinfectaran un cop al dia. Alguns, però, no han esperat a divendres i ja els han fet servir.

ARXIVAT A:
DesescaladaCoronavirus MobilitatSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut