Un socorrista el cap de setmana passat a la platja de la Barceloneta
Un socorrista el cap de setmana passat a la platja de la Barceloneta (EFE / Alejandro García)

Tot Catalunya ja és en fase 3 i la mobilitat és lliure per tot el territori

El BOE publica el pas de les regions sanitàries que faltaven a la fase 3 i la Generalitat recupera les competències per regular la desescalada

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El Ministeri de Sanitat ha autoritzat que les regions sanitàries de Barcelona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Lleida passin a la fase 3 a partir d'avui. Per tant, tot Catalunya ja és a l'última fase de la desescalada.

La decisió s'ha pres després d'una reunió bilateral aquest dimecres a la tarda entre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la consellera de Salut, Alba Vergés. Illa i Vergés han coincidit que la situació epidemiològica de Barcelona i Lleida permet el canvi de fase dins del pla de transició cap a una nova normalitat.

El pas a la fase 3 és vigent des de primera hora del matí, quan ha sortit publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Amb aquest pas a la fase 3, la Generalitat recupera les plenes competències per regular la desescalada i la mobilitat ja és lliure a tot Catalunya, tot i que es mantenen les restriccions per anar a qualsevol comunitat autònoma. 

 

El pas a la nova normalitat, en mans de la Generalitat

El govern de la Generalitat anunciarà aquest dijous quan passarà Catalunya a la nova normalitat i quines mesures s'hi aplicaran. Podria ser qüestió d'hores, ja que la Generalitat té previst aprovar un decret amb les mesures que substituiran l'estat d'alarma i regularan la "nova normalitat" catalana.

De fet, aquest matí, el govern ha previst diverses reunions per acabar de dissenyar les mesures amb les quals ens haurem de regir, a partir d'ara, davant la pandèmia. La consellera de Sanitat, Alba Vergés, ja ha avançat que vol que la regulació que faci la Generalitat sigui mínima, per així fer més fàcil la vida dels ciutadans.

Dimarts, la consellera Portaveu, Meritxell Budó, va precisar que tractarà aspectes com la mobilitat, la higiene, la protecció dels col·lectius vulnerables, l'ús de mascaretes i l'obligació d'aïllar-se i comunicar a les autoritats sanitàries possibles símptomes de Covíd-19.

La Generalitat va demanar aquest dilluns que tot Catalunya passés a la fase 3. Aquest dimecres, el ministre de Sanitat ha dit en una entrevista al programa "Els matins" que "es donen les condicions perquè Lleida i Barcelona passin a fase 3" i ha remarcat que, "a Catalunya, les coses s'han fet bé i amb molta cura".

Fins ara, únicament Barcelona, les regions metropolitanes i Lleida es mantenien a la fase 2. Aquest dilluns, Girona i la Catalunya Central van entrar a la fase 3. I les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran i el Camp de Tarragona hi eren des de la setmana passada.

 

Un cambrer serveix dos clients en una terrassa d'un bar de la Rambla de Catalunya, a Barcelona
Un cambrer serveix dos clients en una terrassa d'un bar de la Rambla de Catalunya, a Barcelona (ACN / Aina Martí)

 

Què es pot fer a la fase 3

En la fase 3, s'eliminen completament les franges horàries per sortir al carrer, que en la fase 2 encara es mantenien per a les persones més grans de 70 anys.

 

Els bars d'oci nocturn i les discoteques podran obrir amb un 30% d'ocupació però sense utilitzar les pistes de ball. Els bars i restaurants podran omplir els espais interiors fins al 50%.

Pel que fa a teatres, cinemes i auditoris, poden obrir amb un màxim del 50% de l'aforament i amb les localitats preassignades. Els museus podran admetre grups de fins a 20 persones, i les biblioteques poden acollir fins al 50% de l'aforament.

 

Públic en un concert al Jamboree, el primer després del confinament
Públic en un concert al Jamboree, el primer després del confinament (ACN / Pau Cortina)


Comerços amb un 50% d'aforament

Els comerços podran obrir amb un 50% de l'aforament i els centres comercials podran ocupar un 40% de l'aforament de les zones comunes.

Els gimnasos i equipaments esportius ja podran funcionar sense cita prèvia i els casals, ludoteques i activitats a la natura per a nens i joves podran funcionar amb un 30% de l'aforament, amb un màxim de 80 persones en espais tancats i 200 a l'aire lliure.

Els casaments i convits es podran celebrar amb un màxim de 150 persones a l'aire lliure i 75 en espais interiors. Als funerals i enterraments podran acudir-hi un màxim de 50 persones i les vetlles funeràries podran fer-se amb, com a molt, 50 persones a l'aire lliure i 25 persones a l'interior de locals. Les misses i altres celebracions religioses podran fer-se amb un aforament màxim del 75%.

 

Dues clientes a El Corte Inglés de Tarragona, en el primer dia de reobertura
Dues clientes a El Corte Inglés de Tarragona, en el primer dia de reobertura (ACN / Eloi Tost)

 

Transport públic amb el 100% dels seients

En el transport públic, trens, metros i autobusos podran omplir tots els seients, en comptes del 50% com fins ara. En cas que s'hagi de viatjar dret, hi podrà haver un màxim de dues persones a cada metre quadrat.

En automòbils, ja siguin taxis o vehicles privats, hi podran viatjar dues persones per filera com a màxim. Però si els que utilitzen el cotxe conviuen al mateix domicili poden ocupar totes les places disponibles.

A les motos, tant el conductor com el possible acompanyant hauran de viatjar amb guants.

De tota manera, el fet que els governs autonòmics recuperin les competències en l'última fase de la desescalada permet que hi hagi canvis en algun d'aquests punts.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada Estat d'alarma

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut