Pla obert de la Carme Ruscadella en l'arrencada del primer calçot de la temporada en la 5a Jornada Gastronòmica de Valls. Imatge del 24 de nove…
Pla obert de la Carme Ruscadella en l'arrencada del primer calçot de la temporada en la 5a Jornada Gastronòmica de Valls. Imatge del 24 de novembre del 2018 (Vertical).

Carme Ruscalleda arrenca el primer calçot de la temporada en la 5a Jornada Gastronòmica de Valls

ACN Valls.-La temporada de calçotades ha donat el tret de sortida, de manera oficial, amb l'arrencada simbòlica dels primers calçots aquest dissabte a Valls. Carme Ruscalleda ha estat l'encarregada de fer els honors de la 5a Jornada Gastronòmica i ha rebut el reconeixement 'Amiga de l'Autèntica Calçotada de Valls'. "Tot el país en tenim ganes i part de l'estranger, fer una calçotada és un superfood, número u", ha afirmat Ruscalleda. L'esdeveniment ha reunit els principals cellers, agricultors i restauradors de la comarca de l'Alt Camp amb xefs de prestigi. Entre ells, els cuiners Albert Raurich, del restaurant Dos Palillos, Carles Abellán, del de La Barra, i Joel Castanyé, del de La Boscana que han elaborat receptes amb la ceba dolça com a protagonista. La jornada ha homenatjat el cuiner vallenc Àngel Solé, mort en accident de trànsit a finals de l'any passat.

La xef Carme Ruscalleda assessorada pels productors de la IGP Calçot de Valls ha collit el primer manat de la ceba dolça d'aquesta campanya en la ja tradicional arrencada. Ruscalleda ha celebrat la recerca per millorar la "qualitat i quantitat agermanada" d'aquest producte. "Buscar l'ànima de la salut i els valors organolèptics i gastronòmics és el camí, perquè el nostre país que té productes tan especials ens posin als gurmets del món a la llista preferent", ha subratllat.A la vegada, la jornada gastronòmica ha aplegat cuiners de trajectòria reconeguda amb estrelles Michelin que han elaborat diversos plats durant el 'showcooking'. Amb el concepte "embotat" com a conserva de calçots, el xef Albert Raurich ha mostrat com es cuinen els calçots confitats amb oli, amb vinagre i amb un marinat egipci. "És una ceba molt dolcenca, té una textura fantàstica i crec que és un producte extra que l'hem d'apreciar i utilitzar", ha defensat Raurich. I en aquest sentit, ha assegurat que el calçot hauria de ser més present a la restauració estrangera tant pel seu recorregut en el camp de la innovació com pel mateix producte.D'altra banda, les autoritats locals també han destacat l'impacte econòmic que suposa per la ciutat de Valls i per la comarca de l'Alt Camp. Segons el regidor de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Valls, Òscar Peris, des que s'organitzen les jornades, les reserves als restaurants de la zona s'han incrementat entre un 20% i un 30%. "Si en parlem al novembre, la gent comença a tenir salivera de calçots", ha remarcat. Pel que fa al batlle vallenc, Albert Batet, ha reivindicat que la ceba dolça és un dels motors econòmics del municipi.Des de la IGP, el seu president, Quico Amill, ha reiterat que les darreres pluges els han permès estalviar "regades" però que en cap cas han perjudicat la producció. Els cultivadors preveuen igualar els 14 milions de cebes de l'any passat.Sentit record per Àngel Solé, ambaixador vallenc de la calçotadaEn aquesta cinquena edició s'ha homenatjat al cuiner vallenc, Àngel Solé, que va morir en un accident de trànsit el desembre de l'any passat. En homenatge, les dues colles dels Xiquets de Valls han aixecat dos pilars en la seva memòria. Solé havia participat activament en aquestes jornades i és considerat un dels impulsors de la restauració del municipi. Segons els organitzadors, es tracta d'una distinció honorífica i vitalícia creada per premiar la seva trajectòria i per la defensa de l'origen vallenc i de la qualitat de l'autèntica calçotada de Valls que en feia el xef.

Anar al contingut