Els tres Boris Vishnevsky: els dos falsos, sense corbata, i l'original

Candidats amb el mateix nom i aspecte, l'estratègia per confondre els votants anti-Putin

Els electors d'un districte de Sant Petersburg poden donar suport a tres Boris Vishnevsky diferents, però només un és l'autèntic

Jordi Brescó MontserratActualitzat

Hi ha qui diu que no hi ha pitjor enemic que un mateix, i en el cas de Boris Vishnevsky és ben bé així. I per partida doble.

Vishnevsky és un polític veterà que busca imposar-se en les eleccions del seu districte abans d'optar a l'alcaldia de Sant Petersburg. Quan va veure el pòster que recull els candidats amb qui competiria, Boris Vishnevsky s'hi va veure tres vegades. 

En una foto hi surt ell, de 65 anys i representant del partit Yabloko, contrari a Vladímir Putin. En les dues imatges contigües hi apareixen dos homes, calbs i amb barba grisa com ell, també anomenats Boris Vishnevsky.

La corbata és l'únic element que, a simple vista, permet diferenciar l'original dels dos farsants. Un d'ells, segons apunta Vishnevsky, fins i tot sembla haver eliminat els seus cabells amb algun programa d'edició de fotos.

Boris Vishnevsky ensenya al seu mòbil el cartell on dos homes l'intenten suplantar (Anton Vaganov / Reuters)


Una pràctica habitual a Rússia

Els polítics opositors a Putin i els seus ja tenen, de per si, molt difícil poder arribar a ocupar algun càrrec polític. Però al Kremlin els agrada tenir-ho tot sota control i ja fa anys que van idear una estratègia per evitar sorpreses desagradables.

La jugada és tan simple com efectiva: es tracta de colar candidats falsos amb el mateix nom que el polític que representa una amenaça en les eleccions.

D'aquesta manera, els votants es confonen i molts dels seus vots no van a parar al candidat al qual donen suport, sinó a una persona que es fa dir igual i que no té cap intenció de fer carrera política.

Fins fa poc, amb la qüestió del canvi de nom ja n'hi havia prou; ara, però, en un entorn en què la imatge té una importància capital, cal modificar també l'aspecte físic dels rivals falsos. 

Boris Vishnevsky -l'autèntic- en un parc de Sant Petersburg (Anton Vaganov / Reuters)


Qui són els Vishnevskys falsos?

Vishnevsky té clar quina és la motivació que fa que algú accepti canviar-se legalment el nom i prestar-se que una fotografia seva -probablement editada- aparegui entre el llistat de candidats a un càrrec públic: "No crec que acceptin avergonyir-se de franc".

"Cada vegada que hi ha eleccions diem: 'Aquestes són les més brutes que hi ha hagut mai'. Segur que direm el mateix a les properes."

El diari rus Novaya Gazeta va identificar un dels dos candidats falsos, i això que el seu aspecte és ben diferent del que es mostra a la fotografia del pòster. Es diu Viktor Bykov i, a jutjar per la seva imatge a la web del govern de Sant Petersburg, tot el que va perdre de cabells ho va guanyar de barba per convertir-se en Boris Vishnevsky.

Segons The Guardian, el tercer Vishnevsky abans es deia Alexei Shmelev i no estava vinculat a la política, almenys a nivell laboral; era comercial.

Els votants del districte ja estan avisats: els tres són calbs, tenen barba grisa i es diuen igual, però només un d'ells és el Boris Vishnevsky autèntic.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut