Càncer: predir en quins pacients funcionarà la immunoteràpia, més a prop amb una nova eina

Científics de Vall d'Hebron han desenvolupat una nova prova que podria ajudar a predir a quins pacients els pot funcionar un tractament amb immunoteràpia

Mònica Bertran i Brancós

Els tractaments d'immunoteràpia han estat una revolució en l'última dècada. Han suposat una nova manera d'atacar el càncer, en què és el mateix sistema immunitari del pacient el que destrueix les cèl·lules tumorals.

Però no s'utilitza en tot tipus de càncer, només en aquells amb més tendència a inflamar-se. Són els que tenen més probabilitats que la immunoteràpia sigui efectiva, però, fins i tot en aquests casos, en la millor de les situacions, només funciona en el 20 o 25% dels pacients.

I no es pot saber quins seran, com reconeix Alberto Hernando-Calvo, oncòleg i investigador de la Unitat d'investigació en Teràpia Molecular del Càncer CaixaResearch del VHIO, l'Institut d'Oncologia de la Vall d'Hebron:

"No tenim, a dia d'avui, cap eina que ens permeti, amb seguretat, dir als nostres pacients que el control de la malaltia segurament anirà bé amb els tractaments d'immunoteràpia."

És a dir, a diferència d'altres tractaments oncològics, com les teràpies de precisió, en immunoteràpia no hi ha encara medicina personalitzada. És el buit que pretén omplir el test que han dissenyat investigadors de Vall d'Hebron.

A dia d'avui no hi ha cap indicador que permeti saber si un tractament amb immunoteràpia serà efectiu o no (CCMA)

Analitza l'expressió de 12 gens que ja se sap que estan involucrats en la resposta immunitària. L'han provat en 45 tipus de càncers diferents, alguns en què ja s'utilitza la immunoteràpia i en d'altres en què no, explica Ana Vivancos, directora Laboratori Genòmica del Càncer VHIO:

"I és d'especial interès en tots aquells tipus tumorals que han quedat fora de l'aprovació de la immunoteràpia aquests últims anys, que, per tant, no reben immunoteràpia de forma estàndard, però que, en canvi, sabem que hi ha tumors  concrets que tenen alta probabilitat de respondre si els tractéssim."


Encara en fase de proves

Aquesta prova encara està en el terreny de la recerca. Ara han demostrat que funciona, però l'objectiu és que a la llarga s'utilitzi en la pràctica clínica per ajudar els metges a prendre decisions, com confirma l'oncòleg de Vall d'Hebron, Alberto Hernando Calvo:

"Aquesta informació, a nosaltres ens pot permetre aproximar quina pot ser la millor opció de tractament en cada moment."

El pròxim pas serà provar l'eina en altres països. Austràlia i el Canadà ja s'hi han mostrat interessats. I ja estan dissenyant els assajos clínics necessaris per validar-la, un pas previ perquè es pugui fer servir de forma habitual.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncerCiènciaInvestigadors catalans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut