Caldes de Malavella/Palafrugell

Caldes de Malavella i Palafrugell es rebel·len contra Endesa per l'apagada i ERC crida al boicot

Els ajuntaments s'han començat a rebel·lar contra Endesa per l'apagada fruit de la nevada del 8 de març. L'Ajuntament de Caldes de Malavella s'ha donat de baixa com a client d'Endesa i ha canviat de companyia subministradora d'electricitat. Ho ha fet com a protesta pel tracte rebut per l'elèctrica i després d'haver-se convertit en una de les poblacions més afectades pels talls, segons ha confirmat a Catalunya Ràdio l'alcalde d'aquest municipi de la Selva. A Palafrugell, l'Ajuntament ha decidit que no pagaran les factures a Endesa fins que se'ls repari el dany econòmic i d'imatge arran del tall. ERC ha instat els abonats de les comarques gironines a canviar de companyia.

Actualitzat
L'alcalde de Caldes de Malavella, Joan Colomer, s'ha queixat del mal servei d'Endesa: "Tenim una companyia que el que vol és guanyar diners, i ara estem patint les conseqüències de la privatització i de la liberalització del sector elèctric." L'alcalde ha declarat que després de les greus afectacions en forma de talls de llum arran de la nevada "hem de fer servir les eines que ens dóna la liberalització".

Joan Colomer ha considerat que les elèctriques només van a guanyar diners i que la situació actual es remunta al procés de privatització i liberalització del sector elèctric. Per tot això, l'alcalde de Caldes de Malavella ha afirmat: "Ara n'aprofitarem els avantatges. Nosaltres canviarem de companyia com a consumidors finals."

L'alcalde també ha demanat millorar el sistema de coordinació i avisos per emergències de la Generalitat. I ha posat d'exemple que ells rebien alertes per grans onades quan no tenen costa: "Per SMS crec que vaig rebre més avisos d'onades. Jo quan veia els avisos de mar no sabia si riure o plorar", ha declarat l'alcalde de Caldes de Malavella. Joan Colomer ha dit que "és comprensible per als pobles de la Selva", però que això demostra que s'envien avisos a escala comarcal i "segurament podrien ser més detallats".

A Palafrugell no pagaran

Una altra mesura de protesta és la que ha pres l'Ajuntament de Palafrugell, que ha optat per no pagar les factures de l'empresa comercialitzadora, que pertany a Endesa, fins que se'ls hagi compensat. L'alcalde d'aquest municipi del Baix Empordà, Sergi Sabrià, ha admès que és una acció "dràstica i contundent" però que és la que els ha exigit la ciutadania. "Ells estan indefensos perquè, si ho fessin ells, els tallarien el corrent", ha afirmat, després de preguntar-se en to irònic què passarà si ho fa l'Ajuntament. "Si no paguem, ens tornaran a deixar sense llum?", ha comentat.

Sense xifres concretes, Sabrià assegura que els danys econòmics han estat "quantiosos" i ha lamentat la "falta de mitjans i de resposta", motiu pel qual ha anunciat que emprendran les accions legals que calgui i esperen que la Generalitat actuï amb tota la fermesa possible.

Crida d'ERC a canviar-se de companyia

Esquerra Republicana ha considerat que "no té perdó de Déu que en ple segle XXI un pam de neu hagi acabat amb 14 línies i que 33 torres s'hagin doblegat com la mantega". El secretari general dels republicans, Joan Ridao, ha afegit que "el problema no és de transport ni de generació. Només és imputable a un mal manteniment de la xarxa". Per això, Ridao ha recordat als abonats de les comarques gironines que en aquest part del territori hi operen altres companyies elèctriques. "L'actitud d'Endesa no mereix la confiança dels consumidors. A Girona hi ha cinc companyies més que operen, i amb el sector liberalitzat poden optar per contractar una altra companyia", ha dit.

Ridao ha acusat Endesa d'haver reduït un 45% la inversió a Catalunya i "sufragar la presència al consell d'administració de gent com Miquel Roca". També ha qualificat d'"oportunista" que s'hagi dit que la MAT hauria evitat els talls.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut