Abu Dhabi

Bush alerta de l'"amenaça" que suposa l'Iran, a qui acusa de patrocinar el terrorisme internacional

Autèntica declaració d'intencions la que ha fet el president dels Estats Units en una nova escala en el marc del viatge que els últims dies ha protagonitzat pel Pròxim Orient. Des d'Abu Dhabi, als Emirats Àrabs, George Bush ha instat els seus aliats al Golf Pèrsic a fer front comú per "afrontar el perill" que suposa l'"amenaça" de l'Iran per a la seguretat global "abans que sigui massa tard". Bush ha assegurat que el govern de Teheran dóna suport als "extremistes" de tot el món.

Actualitzat

"L'Iran és avui el líder mundial en el patrocini del terrorisme", ha dit el president dels Estats Units, que ha afegit que el govern de Mahmud Ahmadinejad "envia centenars de milions de dòlars als extremistes de tot el món mentre el seu propi poble pateix la repressió i les dificultats econòmiques a la seva pròpia casa". Entre els grups terroristes als quals Teheran presumptament dóna suport, Bush ha citat Hamas, les mílicies xiïtes de l'Iraq o els talibans afganesos.

En contraposició a l'Iran, el mandatari nord-americà ha aprofitat per elogiar els esforços de democratització al món àrab i ha emplaçat els seus aliats a assumir l'aperturisme polític i econòmic. És per això que, segons Bush, el seu país "està enfortint els seus compromisos de seguretat amb els nostres amics del Golf i emplaçant els nostres amics a tot el món perquè afrontin aquest perill abans que sigui massa tard".

La qüestió nuclear

Un dels principals perills de l'Iran, segons Bush, és el seu programa nuclear. Precisament, el discurs del president nord-americà arriba el mateix dia que l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) ha informat que l'Iran està col·laborant i que s'ha compromès a revelar els detalls del seu antic programa secret nuclear d'aquí a un mes. La portaveu de l'organisme, Melissa Fleming, ha explicat que el director general de l'OIEA, Mohamed el-Baradei, s'ha reunit amb alts càrrecs iranians.

A més, l'Iran ha proporcionat a l'OIEA informació de les seves activitats relacionades amb el desenvolupament d'una nova generació de centrifugadores per enriquir urani, un procés que pot servir tant per a ús civil com militar. Amb motiu de la visita d'El-Baradei a Teheran, l'assessor iranià Mohamed Said ha assegurat que la cooperació entre l'OIEA i l'Iran ha entrat en una "nova fase".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut