L'exprimer ministre Boris Johnson en el moment de la declaració
L'exprimer ministre Boris Johnson en el moment de la declaració
Londres

Boris Johnson demana perdó a les víctimes en la investigació de la seva gestió de la covid

L'exprimer ministre assumeix que va cometre errors en la gestió de la pandèmia però diu que "no està segur" de si les seves decisions van fer que morís més gent del compte

"Em sap molt greu el dolor, la pèrdua i el patiment de les víctimes i les seves famílies". Són paraules de l'ex primer ministre britànic Boris Johnson, que aquest dimecres se sotmet a les preguntes de la investigació oficial que ha obert el Regne Unit sobre la gestió de la pandèmia.

L'exlíder conservador ha estat acusat per altres testimonis en aquesta investigació d'haver advocat per deixar morir la gent gran, de no entendre els gràfics científics i de governar amb incompetència.

L'exprimer ministre ha admès que "inevitablement es van cometre errors" des del govern però ha mantingut que seria incapaç "d'enumerar-los en una jerarquia".

"Seria just dir que vam subestimar l'abast i el ritme del desafiament de la covid", ha assegurat. I hi ha afegit que, en un primer moment, no van ser conscients que la covid podia ser un "desastre nacional". 

Johnson ha assegurat que "assumeix la responsabilitat" per les decisions preses a la pandèmia, com la data del primer confinament el 23 de març del 2020 --que altres testimonis han dit que va ser massa tard-- i la manca de protecció a les residències de gent gran.

Johnson va dimitir el juliol de l'any passat arran de la polèmica al voltant de les festes que feia ell i el seu entorn a Downing Street, residència oficial del primer ministre, en un moment en què les recomanacions des del govern passaven per no fer reunions per evitar la propagació del virus.

L'antic cap de l'executiu ha dit que "no està segur" de si les seves decisions van portar a un excés de morts al Regne Unit, un dels països més afectats a Europa occidental, amb 232.112 difunts certificats.


On són els missatges de Whatsapp?

La investigació tindrà accés a missatges de Whatsapp que es van intercanviar els membres del govern en els moments més crítics, però no hi són tots, els missatges.

En aquest sentit, Johnson ha declarat aquest dimecres que "no té explicació" sobre per què falten alguns missatges de Whatsapp amb els seus col·laboradors de l'inici de la pandèmia.


Gran expectació

Aquest dimecres és el primer de dos dies d'interrogatori, enmig d'una gran expectació mediàtica.

Quan ha arribat a Dorland House, l'oficina administrativa on declara a Londres, ha estat rebut per un grup de persones, majoritàriament familiars de víctimes de la covid, que s'han concentrat per protestar contra la gestió de Johnson.

El responsabilitzen de morts que asseguren que es podrien haver evitat si hagués decretat abans el confinament.

Un grup de persones s'ha concentrat per protestar contra la gestió que Boris Johnson va fer de la covid


Un govern "caòtic i tòxic"

En el marc d'aquesta investigació, alguns funcionaris ja han declarat i han revelat una situació caòtica del govern en la presa de decisions com a resposta a la crisi sanitària. També han parlat d'una atmosfera "tòxica" dins de la residència de Downing Street.

Entre els que ja han comparegut hi ha el polèmic Dominic Cummings, exassessor de Johnson, així com científics i assessors sanitaris de l'executiu.

Les compareixences de científics i col·laboradors de l'antic govern han descrit un  Boris Johson poc empàtic amb les víctimes, sobretot les de més edat, que parlava d'utilitzar un assecador de cabells per allunyar el virus, incapaç de liderar el govern i molt indecís a l'hora d'aplicar mesures per frenar la imparable expansió de la malaltia.

Inicialment, Johnson va apostar per no fer res, assumint que la gent s'aniria immunitzant, fins que les xifres de morts el van obligar a canviar d'estratègia.


Afavorir la immunitat de grup?

Johnson sempre ha defensat que va optar per endarrerir el confinament el març del 2020 per afavorir l'anomenada immunitat de grup.

La investigació està presidida per l'exjutge Heather Hallet i s'espera que acabi el 14 de desembre. En aquest procés, s'examina el període entre el gener del 2020 i el febrer del 2022, quan es van aixecar les últimes restriccions.

 

ARXIVAT A:
Boris JohnsonCovid-19Regne Unit
Anar al contingut