Regne Unit

Blair congela les seves relacions amb l'Iran per la crisi dels marines capturats

El primer ministre britànic, Tony Blair, ha congelat les relacions de Londres amb l'Iran per la crisi dels marines capturats. Un dia després d'advertir que si Teheran no alliberava els marines "es passaria a una altra fase", Blair ha demanat a la comunitat internacional "augmentar la pressió" per demostrar l'"aïllament total" del règim iranià. Això, després que Londres ha mostrat fotografies preses per satèl·lit i mapes que demostren que els soldats eren en aigües iraquianes i que no envaïen cap frontera territorial de l'Iran, com aquest va argumentar per justificar la detenció. L'Iran ha contraatacat dient que tenen proves que el vaixell hvia entrat 500 metres en les seves aigues territorials.

Actualitzat
El ministeri de Defensa del Regne Unit ha divulgat unes fotografies preses per satèl·lit i diversos mapes per demostrar que els quinze marines capturats per l'Iran eren en aigües iraquianes i no en territori iranià, tal com sosté el règim de Teheran per mantenir-los detinguts. En una compareixença davant dels periodistes, un vicealmirall de Defensa ha precisat que els militars eren a 1,7 milles nàutiques -uns 3 quilòmetres- dins de la part iraquiana del canal Shatt al-Arab, limítrof entre l'Iraq i l'Iran. El vicealmirall ha parlat de la detenció dels soldats britànics com d'una "emboscada" de la força naval iraniana "injustificada i errònia".

El vicealmirall Charles Style ha precisat que les fotografies “contesten d’una manera no ambigua” les al·legacions de l’Iran que els soldats havien penetrat en aigües iranianes. Style també ha indicat que Teheran va donar primer “unes coordenades que corresponien a zona iraquiana, però després va parlar d’una altra posició que ja col·locava els marines en aigües del seu territori”. “És difícil comprendre aquest canvi de coordenades”, ha dit el vicealmirall.

Els uniformats, entre els quals hi ha una dona, van ser capturats el 23 de març mentre patrullaven aparentment en aigües iraquianes del Golf Pèrsic, tot i que el règim de Teheran va argüir que els soldats havien envaït el seu territori.

L'anunci de Turquia

Les fotos s’han difós després que el primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, digués que diplomàtics turcs podran reunir-se amb els quinze soldats britànics capturats per l’Iran al nord del Golf Pèrsic. L’anunci de Turquia ha arribat després que Erdogan s’ha reunit a la cimera àrab amb el ministre iranià d’Afers Estrangers, Manucher Mottaki.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut