El riu Segre baixava de banda a banda aquest dissabte a causa de les últimes pluges i l'inici del desgel (ACN/Alba Mor)

Baixada inusual de raiers a Coll de Nargó: "És el primer cop que la fem amb tanta aigua"

Per segon any, la rememoració de l'antic ofici de baixar fusta pel riu es fa per Setmana Santa i no a l'estiu per garantir el cabal del Segre

La baixada dels raiers de Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, ha coincidit per segon any amb Setmana Santa i s'ha trobat aquest dissabte amb un riu Segre molt cabalós per les últimes pluges i l'inici del desgel.

La rememoració de l'antic ofici de baixar la fusta pel riu ja es va avançar l'any passat per garantir el cabal d'aigua. Solien fer la baixada cada 15 d'agost, però darrerament s'havien trobat amb dificultats a causa de la sequera i el perill d'incendi.

Una baixada molt ràpida

Malgrat l'elevat cabal del riu, una desena de raiers han pogut recuperar part del recorregut de les primeres edicions i han pogut baixar amb èxit per les aigües ràpides del Segre, com ha explicat en Joan Ramon, que hi participa des de fa 24 anys.

"És el primer cop que la fem amb tanta aigua. No sabíem com aniria a l'hora de la sortida perquè l'aigua et cobreix més i a l'hora de treballar et costa més i és més freda, però ha anat molt bé."

Els raiers han estat gairebé més estona preparant els rais que no pas a l'aigua i és que rememoren el descens tal com feien els seus avantpassats: lligant els troncs amb redortes --branques de bedoll--, sense utilitzar cap corda ni ferro. 

La baixada de rais de Coll de Nargó respecta la tradició i lliga els troncs amb branques de bedoll (ACN/Alba Mor)

El canvi de data ha permès allargar el recorregut del descens. D'aquesta manera, un rai ha començat el trajecte des del pont de Fígols, a Organyà, per fer un trajecte de dos quilòmetres fins als clops de Fígols.

Aquesta zona també ha estat el punt de sortida i arribada del segon rai, que ha fet un trajecte de mig quilòmetre tal com es feia en les darreres edicions celebrades a l'estiu. 

Els raiers de Coll de Nargó han decidit mantenir aquest recorregut, ja que es tracta d'un espai on el públic pot veure l'enraiada. "Ha passat massa ràpid", ha explicat l'Emili, un altre participant.

El canvi de data es mantindrà

Aquesta tradició declarada patrimoni immaterial de la humanitat vol homenatjar els raiers que agafaven la fusta del Pirineu i la duien fins a Balaguer, Lleida o Tortosa, abans que hi hagués els camions, fins a principis del segle XX.

La baixada de Coll de Nargó ha comptat amb dos rais de tres trams cadascun (ACN/Alba Mor)

La de Coll de Nargó és una de les baixades de rais més tradicionals. Segons els organitzadors, aquesta 35a edició ha servit per consolidar el canvi de data a la primavera per la sequera.

Anar al contingut