Madrid

Aznar demana un "congrés obert" del PP després del 20-D i descarta presentar-s'hi

L'expresident espanyol ha aparegut per sorpresa a la reunió de l'executiva popular

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern espanyol i president d'honor del PP, José María Aznar, considera necessari que el partit convoqui un "congrés obert" per reconduir la situació després de les últimes davallades electorals. Aznar, que ha descartat presentar-se a aquest congrés que haurà de renovar la direcció del PP, ha llançat la petició durant la reunió del comitè executiu del partit, on s'ha presentat per sorpresa l'endemà de les eleccions general en què la formació ha perdut la majoria absoluta.

L'expresident espanyol ha recordat que el congrés s'hauria d'haver fet l'any passat, d'acord amb els Estatuts del PP, però Gènova va ajornar la cita per la proximitat de les conteses electorals. Aznar ha remarcat que tant Espanya com el Partit Popular viuen un "moment molt difícil" i ha reclamat una "reflexió profunda" sobre els retrocessos electorals. Segons ell, cal reformular el projecte del partit amb l'objectiu de recuperar l'espai de centredreta. Per acabar, ha deixat que no tenia "ni la més mínima intenció" de tornar a aspirar a dirigir-lo. La intervenció íntegra d'Aznar es pot consultar en aquest enllaç.

Aznar ha parlat després d'escoltar el president en funcions i dirigent del PP, Mariano Rajoy, que ha encapçalat la reunió convocada per analitzar uns resultats electorals que han dibuixat un escenari incert i que aboquen el PP a pactar amb un o més partits o bé a governar en minoria. Si no prosperen aquests supòsits, aleshores es podrien avançar les eleccions.

Fonts del PP han assegurat que, davant l'executiva, Rajoy ha demanat "responsabilitat" i "sentit d'Estat" per aconseguir que governi el PP, com la llista més votada que és. En aquest sentit, Rajoy ha demanat que es prioritzi l'estabilitat d'Espanya per damunt dels interessos de partit. En la roda de premsa posterior al comitè, ha instat els partits a buscar vies d'entesa per no deixar Espanya sense govern.

Després de les eleccions al Parlament del 27 de setembre, Aznar va criticar a través d'un comunicat el retrocés electoral del partit a Catalunya poc abans de la reunió de l'executiva. Aleshores, la cúpula del PP li va retreure que no exposés les crítiques a l'executiva del partit. Ara s'està a l'expectativa del que pugui dir a la reunió, on ha assistit juntament amb la seva dona i exalcaldessa de Madrid, Ana Botella.

​L'última vegada que l'expresident popular va assistir a una executiva va ser ara fa quatre anys, després de la jornada electoral en què Rajoy va aconseguir la majoria absoluta.

Les opinions dels barons

Fonts populars han explicat també que una de les assistents a la reunió, Esperanza Aguirre, ha afirmat que el resultat electoral posa de manifest que la gent està enfadada amb el PP perquè no ha fet cas dels avisos que va rebre a les eleccions andaluses, europees, municipals i autonòmiques i també a les catalanes. La presidenta del PP de Madrid ha afegit que Rajoy ha de governar per Espanya i ha instat la formació a buscar el vot dels joves i també els que han optat per fer confiança a Ciutadans.

A l'arribada a l'executiva, alguns barons han rebutjat un escenari de noves eleccions. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que "Espanya es mereix un govern en les pròximes setmanes", i el cap de la delegació del PP a Brussel·les, Esteban González Pons, ha interpretat els resultats del 20-D com que els espanyols "no han demanat un canvi, sinó un pacte".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut