Aznar i Rajoy, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Aznar i Rajoy, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Madrid

Aznar critica l'estratègia de Rajoy a Catalunya i creu que el PP queda en el "pitjor escenari possible"

L'expresident espanyol creu que el 27S és un nou "avís de l'electorat del PP" cap a la direcció del partit

Actualitzat

Missatge molt dur de l'expresident del govern espanyol José María Aznar cap a la política de Mariano Rajoy en relació amb Catalunya. L'endemà de les eleccions, Aznar considera que els comicis deixen el PP en el "pitjor escenari possible" i que la pèrdua de vuit dels dinou diputats que tenien fins ara els populars hauria de fer que "alguns pensin seriosament per què el partit de govern no ha estat capaç de representar la majoria de les forces constitucionals a Catalunya".

"El teu rival de l'esquerra queda enfortit, el teu espai queda minvat, els secessionistes continuaran el procés. La teva posició està seriosament compromesa"

L'expresident espanyol creu que el 27S és un nou "avís de l'electorat del PP" cap a la direcció del partit, el cinquè en una mica més d'un any. "L'electorat del PP va fer un avís a les eleccions europees, molt seriós; un altre en les municipals; un altre en les autonòmiques; un altre en les andaluses, i n'acaba de fer un altre en les eleccions catalanes", un fet que hauria d'obligar a emprendre "un procés molt profund de reflexió".

Insisteix sobre "la divisió de Catalunya"

En l'opinió d'Aznar, "no hi ha res més perillós que tenir sobre la taula un problema de caràcter existencial amb el qual et jugues la continuïtat històrica de la nació". És per això que fa una crida a "reafirmar l'ordre constitucional" i recorda que "la primera regla" de la política és que es perden "totes les batalles" que no es lluiten. En una altra crítica gens dissimulada a Rajoy, l'expresident espanyol lamenta que, en els darrers anys, a Espanya "només ha jugat un equip i aquest equip ha anat guanyant terreny".

Aznar recorda que la FAES ja va advertir fa temps de "fraccionament i divisió a Catalunya" i creu que "s'agreujarà com a conseqüència de les eleccions". L'expresident augura que, amb el bon resultat de la CUP, "el procés secessionista continuarà i continuarà més radicalitzat perquè els més radicals tenen més força".

"Sempre hem dit que era un intent condemnat al fracàs i que, abans de trencar-se i dividir-se Espanya, es trencaria i dividiria Catalunya"

No obstant, Aznar assegura que "el constitucionalisme té espai a Catalunya" per defensar la Carta Magna, "sempre que els que defensen els principis constitucionals es dediquin a això i no a fer extravagàncies ni a parlar de terceres vies o obrir nous processos de negociació que debilitin les posicions constitucionals".

Anar al contingut