Madrid

Rajoy alerta que la fragmentació sorgida del 20-D no pot ser un element "de paràlisi"

L'endemà de les eleccions, Rajoy ha defensat que "el mandat democràtic" és que siguin els populars els que intentin formar govern i que actuarà amb "generositat i amplitud de mires" en el diàleg amb altres forces polítiques

Actualitzat

El candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que explorarà la formació d'un executiu "estable" que ofereixi "certeses" dins i fora d'Espanya després de la victòria dels populars. L'endemà de les eleccions generals, Rajoy ha defensat que "el mandat democràtic" és que siguin els populars els que intentin formar govern i que actuarà amb "generositat i amplitud de mires" a l'hora d'abordar el diàleg amb altres forces polítiques.

"Certeses" en tres eixos

Rajoy no ha fet referència explícita a cap força política, però sí que ha dit que buscarà l'acord amb aquelles forces que comparteixin amb els populars una sèrie de "certeses" sobre el rumb institucional, el rumb econòmic i social i la posició d'Espanya a Europa. En primer lloc, el rumb institucional del país, en què creu que cal garantir que, si es fa una reforma constitucional, serà "amb consensos molt amplis" i sense trencar "la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols".

En segon lloc, s'ha referit al rumb econòmic i social, en el qual ha apostat per assegurar "els drets socials i els avenços en prosperitat i igualtat". El president del govern espanyol en funcions ha posat èmfasi en el fet que s'ha "passat el pitjor però encara no hi ha res assegurat de manera definitiva". Per últim, Rajoy ha apostat per oferir "certeses" al voltant de la posició d'Espanya dins la Unió Europea, assegurant que l'estat "seguirà avançant econòmicament i social, respectant els compromisos", entre els quals ha destacat el "control de les finances públiques".

Rajoy també ha deixat clar que la fragmentació del nou Parlament "no pot ser un element de paràlisi, bloqueig o inacció", perquè creu que això tindria un efecte "enormement negatiu per als interessos generals de tots els espanyols".

"Espanya no pot permetre's un període d'indefinició política que tiri per terra els avenços aconseguits en aquests dos anys."

En aquest sentit, Rajoy ha assenyalat que la majoria del seu partit al Congrés i també al Senat fa que no es pugui "modificar la Constitució sense el suport del PP", un fet que creu que és "reconfortant per als espanyols".

Rajoy ha presidit aquest dilluns a la tarda la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP, al qual ha assistit l'expresident del govern i president d'honor del partit, José María Aznar. Rajoy ha explicat que el seu antecessor al capdavant del partit ha pres la paraula per demanar que el líder del PP intenti formar govern i la celebració d'un "congrés obert" del partit. Rajoy, que ha agraït el suport d'Aznar, ha assenyalat que té previst intentar formar govern i que també es veu "amb forces i ànim" per tornar a optar al lideratge dels populars en el pròxim congrés.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut