Les desenes de dones seleccionades per participar en el ritual del Hadaka Matsuri són conscients que estan fent història (Reuters/Chris Gallagher)
Japó

Avenç històric al Japó: primeres dones al ritual purificador del Hadaka Matsuri

La bretxa de gènere al Japó és una de les més grans del món, però el descens de la natalitat facilita ara a les dones accedir a escenaris religiosos i tradicionals on fins ara estaven vetades

L'escenari i els passos del ritual del Hadaka Matsuri no han canviat pràcticament gens en els 1.250 anys que fa que es practica. Aquest 2024, però, els organitzadors han autoritzat per primera vegada la participació de dones.

Aquesta festa tradicional que es fa al santuari xintoista de Konomiya, al centre del Japó, aplega cada any centenars d'homes que escenifiquen un seguit de rituals purificadors que inclouen càntics, banys amb aigua freda, balls i també una vistosa carrera multitudinària fins al cim del santuari en què participen pràcticament nus.

Sempre seguint els mateixos passos, cridant les mateixes consignes i entonant els mateixos càntics. Cap modificació en més de mil anys de tradició fins ara, amb aquesta incorporació de participants femenines.

Fins ara aquest festival i d'altres similars que es fan en santuaris xintoista del Japó estaven reservats als homes
Fins ara aquest festival i d'altres similars que es fan en santuaris xintoistes del Japó estaven reservats als homes (Reuters/Chris Gallagher)

Per primer cop s'ha autoritzat un grup de dones a participar en el Hadaka Matsuri.

Les desenes de dones seleccionades per participar-hi són conscients que estan fent història.

En un rànquing fet pel Fòrum Econòmic Mundial, el Japó ocupa les últimes posicions de la llista dels països que lluiten per reduir la bretxa de gènere.

En una societat com la nipona, on la majoria d'espais estan dominats tradicionalment pels homes, és una fita que les dones aconsegueixin introduir-se en celebracions tradicionals religioses.

Desfilada de les primeres participants al Hadaka Matsuri
Desfilada de les primeres participants en el Hadaka Matsuri (Reuters/Chris Gallagher)

Les primeres participants en el Hadaka Matsuri han desfilat orgulloses aquest dijous pel recinte del santuari. A diferència dels seus companys mascles, no anaven pràcticament nues. Totes portaven uns quimonos de color violeta i cintes vermelles al cap. En un moment de la cerimònia, van canviar-les per unes bates de color blanc.

No és només el vestuari el que diferencia els homes i les dones. De moment, elles no tenen autorització a participar en la part del ritual que més atrau els nombrosos turistes que assisteixen a la festa: la carrera i baralla multitudinària en què els homes, vestits amb tapavergonyes, s'afanyen a arribar els primers fins a la part més alta del santuari i aconseguir tocar el Shin Otoko, una "deïtat masculina" que els garanteix un any de bona sort.

La part culminat de la cerimònia, on encara tenen vetada la participació les dones
La part culminant de la cerimònia, on encara tenen vetada la participació les dones (Reuters)

 

En un moment de la cerimònia, els homes s'enfilen els uns sobre els altres per ser els primers a tocar el Shin Otoko (Reuters)

Emocionada, una de les noies que ha participat aquest any en el Hadaka Matsuri explica que se sent "part d'un canvi que finalment ha arribat". Això, diu, fa que es prengui el seu paper "amb un gran sentit de la responsabilitat".

Són conscients que no només trenquen barreres de gènere, també ajuden a mantenir viva la tradició.

Ara fa una setmana es va anunciar la fi d'una festa semblant, el Somin-Sai. Amb participació exclusivament masculina, el temple Kokusekiji tenia cada any més problemes per trobar-hi participants pel descens de natalitat i el despoblament de les zones rurals.

El Japó té una de les poblacions que envelleixen més ràpidament del planeta. L'any passat, per primera vegada, més d'un de cada 10 japonesos tenia 80 anys o més. Mentrestant, la seva taxa de natalitat se situa en només 1,3 per dona, amb només 800.000 nadons nascuts l'any passat.

Les dones han captat l'atenció dels espectadors i dels mitjans de comunicació que han seguit el festival
Les dones han captat l'atenció dels espectadors i dels mitjans de comunicació que han seguit el festival (Reuters)

Una conjuntura social que les dones volen aprofitar per accedir a espais que fins ara eren exclusius dels homes. Les primeres participants en el Hadaka Matsuri han estat rebudes amb crits de "seguiu així".

Un cop finalitzat el ritual, a l'exterior del temple les dones han estat per primer cop les protagonistes, saludades i entrevistades pel públic i els mitjans de comunicació que han retransmès la cerimònia.

En un moment de la cerimònia han canviat el color dels seus vestits
En un moment de la cerimònia han canviat el color dels seus vestits (Reuters)
ARXIVAT A:
Japó
Anar al contingut