Aquest és el calendari per constituir el nou Parlament amb els resultats del 14F
La tretzena legislatura té vint dies hàbils per posar-se en marxa

Aquest és el calendari per constituir el nou Parlament amb els resultats del 14F

La nova legislatura, la tretzena, s'ha de posar en marxa el 12 de març com a molt tard

RedaccióActualitzat

La celebració de les eleccions posa en marxa el calendari d'inici de la següent legislatura, que ha d'arrencar dins dels pròxims vint dies hàbils amb la sessió de constitució del nou Parlament.

L'ha de convocar el president de la Generalitat, en aquest cas Pere Aragonès, actual vicepresident amb funcions de president, i s'ha fer el divendres 12 de març com a molt tard.


Sessió constitutiva

A la sessió constitutiva s'han d'elegir la nova presidència de la cambra i també la mesa, integrada per dos vicepresidents i quatre secretaris. D'entrada, la sessió està presidida pel diputat o la diputada de més edat, amb l'assistència dels dos diputats més joves.

En la primera votació, el president o la presidenta del Parlament ha d'obtenir el suport de la majoria absoluta de la cambra. En la segona, només necessita més vots a favor que en contra. Les votacions, secretes, es fan amb papereta.


10 dies hàbils per proposar candidat

Un cop constituït el nou Parlament, les forces polítiques tenen deu dies hàbils per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. La proposta l'ha de portar al ple el president o presidenta del Parlament, un cop consultats els grups parlamentaris.


Debat d'investidura

El candidat o candidata que se sotmet al debat d'investidura necessita majoria absoluta per ser elegit en la primera votació, o majoria simple -més vots a favor que en contra- en la segona, que es fa dos dies més tard.

Si la investidura és fallida es pot presentar una altra candidatura i es tornaria a fer un debat d'investidura, un procés que es pot anar repetint.


Repetició de les eleccions

Si transcorren dos mesos sense que es proposi cap candidat o candidata, la legislatura queda dissolta automàticament i el president o presidenta de la Generalitat ha de convocar noves eleccions, que s'han de fer en un termini d'entre quaranta i seixanta dies.

La nova legislatura serà la tretzena des de la recuperació de les institucions després de la dictadura franquista.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021
Anar al contingut