Barcelona

Apugen l'IVA i els impostos a l'estalvi: què ens costarà cada cosa?

El 16, 7 i 4 ha esdevingut una xifra tan clàssica com el 90-60-90. És tracta dels tipus d'IVA que s'apliquen a l'estat espanyol. Ara s'ha acabat. A partir de l'1 de juliol del 2010 passaran a ser de 18, 8 i 4, amb les conseqüències que això tindrà per a les butxaques. El primer, el 18%, fa referència al tipus general que s'aplica a tots els productes excepte els que tenen un IVA reduït (abans el 7% i ara el 8%) o superreduït (que es queden igual en un 4%). Aquests canvis aportaran més de 5.000 milions suplementaris a les arques de l'Estat, però què ens costarà cada cosa?

Actualitzat
El canvi en els tipus afectarà la nostra vida quotidiana. L'Impost de Valor Afegit (IVA) grava tots els productes de consum en més o menys. Hi ha el tipus superreduït, que grava amb un 4% els productes bàsics com el pa, la fruita, els ous, els llibres, el material escolar, els medicaments i els habitatges de protecció oficial. En aquest cas, no hi haurà pujades.

El següent és el reduït, que s'aplica a la compra de la resta d'aliments, l'adquisició d'un pis, el transport, l'assistència sanitària o els serveis culturals i d'espectacles. El govern proposa incrementar-lo en un punt, del 7 al 8%. En aquesta apartat, per exemple, ens trobem que un cafè, que de mitjana costa un euro, s'encariria un cèntim. Anar al cinema a Barcelona, en canvi, pujaria 6 cèntims d'euro si tenim en compte que segons la FACUA el preu mitjà d'una entrada està ara en els 7,14 euros.

Comprar un abonament de transport també serà més car, uns set cèntims més en el cas d'una T-10 d'1 zona. I un pis? Doncs si tenim la sort que ens donen una hipoteca i podem pagar un habitatge de 200.000 euros, val més que us la donin abans del juliol perquè després l'IVA us costarà 16.000 euros, 2.000 més que ara. A banda, heu de tenir en compte que entre els plans del govern hi ha el de suprimir la deducció per habitatge de la renda el 2011.

Tot el que no s'inclou en els dos primer trams, va a parar al calaix de sastre de l'IVA general. I aquest és el que més farà patir, perquè s'apuja dos punts. A més, és el que s'aplica a la majoria de productes. Per exemple, qui es vulgui comprar un cotxe també s'haurà d'afanyar. D'una banda perquè s'acaben les ajudes a la compra de vehicles i de l'altra perquè al juliol serà més car. Concretament un Seat Ibiza que pot costar uns 15.000 euros tributarà 258 euros més. I un disc d'uns 20 euros, que encara té un 16% d'IVA, generarà a l'Estat 35 cèntims més.

També serà més car moure's per Catalunya. Els peatges es graven també amb un 16%. En el cas del de Martorell haurem de sumar 5 cèntims als 3,40 que ja es paguen i al del Garraf fins a 9 cèntims més als 5,30 que val ara.

De fet, amb aquest reforma fiscal, fins i tot llegir aquesta notícia us sortirà més car. Al juliol, pagarem 50 cèntims més per una connexió a internet que ara costa uns 30 euros. Això sí, tot plegat és a la teoria, perquè a la pràctica és probable que els venedors acabin encarint més el producte o no apujant-lo i compensant la pujada impositiva per una altra banda. Això sí, l'Estat rebrà més de 5.000 milions més de la butxaca dels consumidors.

L'estalvi també s'encareix

L'anunciada reforma fiscal té un apartat que s'havia publicitat molt però que ha acabat tenint menys impacte que l'IVA: l'augment dels impostos a les rendes del capital. L'Estat obtindrà 800 milions amb l'augment d'un punt en aquells que tinguin guanys de menys de 6.000 euros i de tres en els que guanyin més.

En el primer cas, el tipus serà del 19% i aquest punt més suposa com a màxim 60 euros a l'any. En les rendes superiors l'augment és més gran. Qui obtingui 100.000 euros l'any en tributarà 21.000, 3.000 més que abans d'aquest 1 de juliol del 2010.
Anar al contingut