Madrid

Ángel Gabilondo, un rector al capdavant d'Educació

Ángel Gabilondo Pujol, fins ara rector de la Universitat Autònoma de Madrid i president de la Conferència de Rectors, assumirà la cartera d'Educació. A més, passarà a fer-se càrrec de la Secretaria d'Estat d'Universitats, que ara formarà part d'aquest ministeri i surt de Ciència i Innovació. Nascut a Sant Sebastià el 1949 i llicenciat en Filosofia i Lletres, tota la carrera docent de Gabilondo s'ha desenvolupat a l'Autònoma de Madrid, on és catedràtic de Metafísica. Com a divulgador de la filosofia, ha escrit diverses obres. És germà del periodista Iñaki Gabilondo.

Actualitzat
Nascut a Sant Sebastià (Guipúscoa) el 1949, Gabilondo és catedràtic de Metafísica a la UAM i ocupa el càrrec de rector d'aquest centre universitari des del 2002. A més, és president dels rectors tant en l'àmbit regional, a la Conferència de Rectors de les Universitats de Madrid (CRUMA), com de la CRUE.

Gabilondo és copresident de la Fundació Parc Científic de Madrid, copresident de la Fundació UAM-EL PAIS, vicepresident de la Fundació Universitat-Empresa i membre del Consell d'Administració i de la Comissió Executiva del portal Universia.

Alhora, és professor a la facultat de Filosofia i Lletres, on va fer els seus estudis de llicenciatura i es va doctorar amb una tesi sobre Hegel, titulada "El concepte com a experiència i sistema", per a la qual va residir a Bremen i a Bochum. Va ser degà de l'esmentada facultat durant els anys 1989-1992 i prèviament també va ser vicedegà de Professorat durant tres anys.

A la Universitat Autònoma de Madrid imparteix l'assignatura troncal de Metafísica, així com les matèries optatives d'Hermenèutica i Teories de la Retòrica i de Pensament Francès Contemporani. S'ocupa d'aspectes relacionats amb el problema del llenguatge i la possibilitat de pensar d'una altra manera i de procurar espais concrets per a això. Entre les seves publicacions, es troben els llibres següents: "Dilthey: Vida, expresión e historia" (1988), "El discurso en acción (Foucault y una ontología del presente)" (1990), "Trazos del eros. Del leer, hablar, y escribir" (1997), "Menos que palabras" (1999) o "La vuelta del otro. Diferencia, identidad y alteridad" (2001), entre d'altres.
Anar al contingut