El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán (Foto: EFE)
El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán (Foto: EFE)
Sevilla

Andalusia apujarà l'IRPF a les rendes més altes i aplicarà un impost als bancs

El president de la Junta d'Andalusia, José Antonio Griñán, ha aprofitat el seu primer debat sobre l'estat de l'autonomia per presentar un paquet de mesures destinades a fer front al dèficit públic andalús. El govern augmentarà el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes amb base liquidable superior als 80.000 euros. A més, s'aplicarà un impost als bancs amb presència a la comunitat andalusa, que gravarà la reserva de dipòsits de les entitats.

Actualitzat
Andalusia també haurà d'estrènyer-se el cinturó. Per això, el president ha anunciat tot un seguit de propostes per poder incrementar-ne els ingressos, millorar-ne la recaptació i la progressivitat fiscal i reduir-ne la despesa pública.

Una de les mesures estrella és l'augment del tram autonòmic de l'IRPF a partir del 2011. Es crearan tres trams nous d'aquest impost. Les rendes amb base liquidable d'entre 80.000 i 100.000 euros tributaran al 22,5%. Les que oscil·len entre els 100.000 i els 120.000 euros ho faran al 23,5% i les rendes superiors als 120.000 euros hauran de pagar el 24,5%.

La banca també haurà de pagar més. Es crearà una taxa que gravarà la reserva de dipòsits a les entitats amb presència a la comunitat. Seran deduïbles els crèdits i les inversions establerts als pressupostos andalusos i que es destinin a projectes de l'Andalusia Sostenible, així com l'obra social de les caixes d'estalvi.

La Junta revisarà els beneficis fiscals en els diferents impostos de la comunitat amb "criteris de progressivitat", ha afegit José Antonio Griñán.

Respecte al frau fiscal, la Junta preveu potenciar la coordinació entre administracions tributàries, per millorar els protocols i unificar els censos compartits. També es posaran en marxa campanyes de conscienciació sobre els efectes del frau i la manca de solidaritat dels que el cometen.

Medi ambient i fiscalitat

La Junta d'Andalusia vol utilitzar la política fiscal per millorar el medi ambient. Així, es crearà un impost sobre les bosses de plàstic d'un sol ús. També s'augmentarà l'impost aplicable a les taxes sobre residus radioactius de baixa i mitjana intensitat, que passarà de 7.000 a 10.000 euros per metre cúbic.

Griñán ha avançat també l'aplicació de l'anomenat "cèntim sanitari", que ja està en vigor a altres comunitats, entre les quals, Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut