Madrid

Amnistia reclama que la treva d'ETA no privi les víctimes de la "veritat, la justícia i la reparació"

L'organització de drets humans Amnistia Internacional (AI) ha instat que les "esperances" creades per l'alto el foc d'ETA no deixin les víctimes de la banda terrorista sense el seu "dret a la veritat, la justícia i la reparació". Així mateix, ha recordat al govern espanyol que la repatriació sumària d'immigrants sense supervisió judicial i sense assistència lletrada individualitzada "és il·legal".

Actualitzat

"És molt important que els drets humans siguin el mínim comú denominador en tot el procés" relacionat amb la treva d'ETA, ha afirmat el director d'Amnistia Internacional-Espanya, Estebal Beltrán, durant la roda de premsa de presentació de l'informe del 2006.

En aquest sentit, ha recordat que "les víctimes d'ETA tenen dret a la veritat, a la justícia i la reparació", i ha assegurat que la dispersió de presos és "il·legal dins del marc de les Nacions Unides".

En l'informe, Amnistia denuncia els 24 atemptats contra empreses i interessos turístics perpetrats per ETA el 2005. "En la majoria dels casos, va utilitzar artefactes explosius d'escassa potència que van provocar ferides lleus i danys materials", indica el document.

L'informe recorda que "almenys 42 persones van resultar ferides el 9 de febrer en un centre de convencions de Madrid, en esclatar un cotxe bomba hores abans de la visita prevista del rei Joan Carles i la reina Sofia", i fa també menció de l'atemptat del 25 de maig, quan un cotxe bomba col·locat per ETA en un carrer de Madrid va ferir 52 persones.

Els drets dels immigrants

"No hem de confondre el fet de no tenir papers amb no tenir drets", ha manifestat Beltrán en referència a l'arribada massiva d'immigrants subsaharians a les costes espanyoles, que s'ha intensificat en les últimes setmanes. "Les respostes precipitades no poden fer-se a expenses dels drets dels immigrants", ha dit.

"Espanya té tot el dret a regular la immigració, però hi ha drets humans internacionalment reconeguts i no pot haver-hi repatriacions massives sumàries sense compareixença judicial d'un jutge i sense assistència lletrada individualitzada, és il·legal", ha advertit.

L'informe també denuncia els obstacles que al llarg del 2005 s'han trobat "les persones que fugien de la violència, les injustícies i les privacions i que aconseguien creuar les fronteres". I lamenta la mort de 13 immigrants a Melilla "com a conseqüència de l'ús excessiu de la força o els maltractaments per part dels cossos de seguretat espanyols i marroquins".

Anar al contingut